Fagstoff

Reservere overnatting og spisested

Publisert: 04.06.2013, Oppdatert: 05.03.2017
Ticket reisebyrå

Uansett hvor i verden vi reiser, gjør Internett det mulig å finne overnatting som er tilpasset den enkeltes ønsker og lommebok. Som reiselivsmedarbeider hjelper du kundene med å finne steder som passer deres behov og økonomi.

Hotell – ikke bare et sted å sove. Omgivelser, interiør og atmosfære har mye å si for at oppholdet skal bli vellykket.Hotell – ikke bare et sted å sove. Omgivelser, interiør og atmosfære har mye å si for at oppholdet skal bli vellykket.

 

Oppgave:
Luksushotell

Tenk deg at du kan reise hvor som helst i verden og bo på et luksushotell i ei uke.

 • Hva vil du lete etter?
 • Hvor vil du reise? Finn tre aktuelle reisemål.

God tur!

 

Planlegg en forretningsreisePlanlegg en forretningsreise.

 

Oppgave:
Forretninger i storby

Vi tenker oss at du skal reise til en hovedstad i Europa for å møte en viktig forretningsforbindelse.

 • Velg reisemål.
 • Finn et passende hotell.
 • Finn en passende restaurant.

Begrunn valgene.

 

Oppgave:
Romantikk i luften

Vi tenker oss at du er nyforelsket. Du er av den romantiske typen og trives best i landlige omgivelser.

 • Finn et overnattingssted som passer for et nyforelsket par.
 • Finn en passende restaurant.

Begrunn valgene.

 

I pakkereiser inngår noen ganger måltider, lunsj og/eller middag.I pakkereiser inngår noen ganger måltider, lunsj og/eller middag. 

Oppgaver – pakkereiser

Gå inn på nettstedet til en av de store reiseoperatørene.

A: Finn et reisemål i Syden

 • Gi flest mulig eksempler på hva vi kan reservere på nettet.

B: Finn en storby som reisemål

 • Gi flest mulig eksempler på hva vi kan reservere på nettet.

Finne et sted å sove – i Norge

«Når aldri du unner deg rast eller ro, kan ingenting vokse og intet gro.» Slik skrev poeten Arne Paasche Aasen.

Et godt sted å sove er ikke bare en seng, men et sted med god atmosfære og hyggelige omgivelser. På reise innenlands finner vi varierte tilbud på Visit Norway: hotell, hytte, fyr, rorbu, camping, private rom eller en gård. Det reklameres med «Laveste priser – bredeste utvalg».

Rorbu – eksotisk og populært overnattingsstedRorbu – eksotisk og populært overnattingssted
Fotograf: Dag G. Nordsveen
 

Svært mange finner selv informasjon om og bestiller overnatting og mer selv. Men mange foretrekker å bestille pakkereise hos en turoperatør eller et reisebyrå.

Tenk over

Oppgavene gir deg øvelse i å finne fram til overnattingssteder og spisesteder. Når du har gjort oppgavene, tenk deg at du er reiselivsmedarbeider og skal legge fram forslag for lignende opplegg for en kunde. Hva må du da tenke på og finne ut av?

 

Finne et sted å sove – i utlandet

Utenlands kan vi for eksempel bruke TripAdvisor, som gir anbefalinger for hoteller, feriesteder, vertshus, ferier, reisepakker, feriepakker, reiseguider og mye mer. Noen foretrekker å bestille hos en reiseoperatør eller direkte hos en hotellkjede. Mange kjeder har gunstige tilbud til faste gjester, turoperatører og turarrangører.

Noe godt å spise

Alle liker ikke samme mat. Et gammelt ordtak sier at «smaken er som baken, den er delt». Noen vil ha husmannskost. Andre foretrekker det franske kjøkken og leter etter restauranter som er anbefalt av eller har stjerner i Michelin-guiden. 

Grefsenkollen restaurantGrefsenkollen restaurant I Oslo er anbefalt i Michelin-guiden.
Fotograf: Tore Meek
 

Noen skal ha «mors kjøttkaker» uansett hvor i verden de er. Andre ser etter lokale spesialiteter og kortreist mat. Ved å søke på TripAdvisor eller tilsvarende nettsteder kan vi skaffe oss oversikt over aktuelle spisesteder.

I Sverige og Norge brukes blant annet 2Book for å reservere plass på restauranter. Her kan vi bestille 24 timer i døgnet. Den som foretrekker å få maten levert på døra, kan for eksempel bestille via Just Eat. 

Tenk etter

Som resepsjonist kan du bli bedt om å anbefale en restaurant eller reservere bord til noen av hotellgjestene. Hva må du spørre gjestene om? Og hva foretrekker de: lokale spesialiteter, husmannskost, fransk kjøkken, vegetarmat? Hva med prisklasse?

 

Pakkereiser

I stedet for å reservere transport, overnatting og spisested hver for oss, kan vi bestille alt samlet hos en reiseoperatør.

En pakkereise er et tilrettelagt arrangement som varer i mer enn 24 timer eller omfatter overnatting, som selges eller markedsføres til en samlet pris, og som inneholder minst to av følgende elementer:

 • transport
 • innkvartering som ikke bare er ledd i en transporttjeneste
 • andre turisttjenester som utgjør en vesentlig del av arrangementet, men som ikke er direkte knyttet til transport eller innkvartering

Kilde: pakkereiseloven  

De mest populære pakkereisene går til Syden og til storbyer. De tre store reiseoperatørene er Apollo, StarTour og Ving. På nettstedene deres presentes ulike reisemål, hoteller og forskjellige typer service. Enkelt og greit kan vi finne fram til noe som passer.