Fagstoff

Afrika

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Historiske bilder fra vinproduksjon i Afrika. Druehøsting i Oran og Algerie.Historisk tilbakeblikk fra druehøsting i Oran og Algerie.

På Afrika-kontinentet produseres det vin helt i sør og helt i nord. Det produseres vin i alle landene langs Middelhavskysten i nord, men ingen er representert her i landet. Tidligere ble en del algerisk vin brukt til blanding i «norsk rødvin». Det at disse landene har muslimsk dominans, gjør nok også sitt til at produksjonen ligger lavt.

 

Sør-Afrika

Kart over vinområdene i Sør-AfrikaKart over vinområdene i Sør-Afrika.

De første vinstokkene kom til Sør-Afrika i cirka 1660, men det var først 20 år senere, da Simon van der Stel ble sjef for det nederlandske Ostindia-kompaniet, at det ble fart på dyrkingen. Han grunnla Stellenbosch, som også i dag er et av Sør-Afrikas mest kjente vinnavn. Også Constantia, et annet kjent vinnavn, ble etablert på den tiden. Sammen med Paarl er disse tre de beste og viktigste distriktene. Vinregionene ligger stort sett i en vifteform ut fra byen Cape Town, men det ligger også noen regioner inne i landet. Kooperativet KWV har vært den klart landets største produsent, men det blir stadig flere private, mindre produsenter.

 

Kollasj med bilder fra vinområdene i Sør-Afrika. En bavian på vinmarken.

På grunn av sin rasepolitikk var Sør-Afrika en tid boikottet som handelspartner av de fleste land. Dermed stoppet vineksporten og gode inntekter opp. Dette hindret også mulig fornyelse og nyplanting. Dette er endret nå.

 


Druer

Hvitvin utgjør størstedelen av produksjonen. Druen Steen (Chenin Blanc) er mye brukt, men også Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling (særlig til edelråte) kan gi gode resultater. Edelråtevinene får betegnelsen late harvest.

 

Kollasj: Blå druer

Når det gjelder rødvin, bør vi først nevne landets egen spesielle drue Pinotage. Det er en krysning mellom Pinot Noir og Cincault, som de er veldig stolte av. Den gir vanligvis en dyp rød vin med bra frukt og middels tannin, men fylden kan variere noe. Det lages også en del bra viner av Merlot og Cabernet Sauvignon. Shiraz og Pinot Noir er det også en del av.   

Til mat

De letteste pinotagevinene går greit til lyst kjøtt, fjærfe, orientalsk mat og ost. De med mer fylde og tannin går til storfe, grillmat og noen også til viltretter. 

De fleste hvitvinene er tørre. Steen går til aperitiff, skalldyr, fisk og noen også til orientalsk mat, alt etter tørrhet, fylde og frukt. 

Se ellers etter druetyper i opprinnelsesland.

Kollasj: Matretter til Afrikansk vin  

Relatert innhold