Fagstoff

Det østlige Middelhavet

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj: Det østlige Middelhavet

Historikk

bilde av en gate med kafeer

Vinproduksjon går meget langt tilbake i disse områdene. Ifølge den bibelske beretningen strandet Noahs ark på fjellet Ararat i Tyrkia. Videre fortelles det at han etter det var den første som anla en vinhage. I Hellas var vindyrking så viktig at de hadde en egen vingud, Dionysos. I Israel i gammel tid regnet en de mest nødvendige næringsmidlene til å være brød, olje og vin. Det hevdes at en har laget vin i 4000–5000 år i disse områdene. Ellers har disse landene stor produksjon av spisedruer og rosiner.

Hellas

Kart over vinområdene i HellasKart over vinområdene i Hellas.

I Hellas produseres det vin på hele fastlandet samt på øyene. Det lages både rød-, hvit-, rosé- og flere sterkviner. Etter at landet ble EU-medlem, har de fått en vinlov etter mønster av den franske, med 27 regioner. Klimaet er tørt og egentlig for varmt til å få fram kvalitetsvin slik den foretrekkes i Vest-Europa, men også her jobbes det med moderne metoder.  

Retsina er nok den vinen som de fleste kjenner fra Hellas. Det er en hvitvin som blir tilsatt kvae (harpiks) under gjæringsprosessen for å få fram den bestemte smaken. Før det ble vanlig å bruke glassflasker, ble vinen oppbevart på amforaer (leirkrukker). For å tette disse ble det lagt et tynt lag kvae over vinen. Dette ga smak som en har vent seg til, og en fortsatte med kvaen etter at flaske og kork ble tatt i bruk. Det finnes også en variant av rosévin. Vinen lages i regionen Attici rundt Athen.
Kollasj: Hellas

I de vestlige landsdelene lages det en del hvitvin, i Peloponnisos både rød og hvit, og ellers produseres det rødvin over hele landet. Kjente rødvinsdistrikter er Naoussa i Makedonia, Mavroudi i den sentrale delen og Kreta. Det er stor lokal variasjon på rødvinene, fra friske og fruktige til kraftige og noe søte. Det siste er tilfellet i andre av disse landene. Og igjen kommer dette med lokal mat og vin inn. Til for eksempel noen gryteretter kokes kjøttet med kanelstang for å få det mørt. I tillegg brukes gjerne tomat. Dermed får retten en litt søt, krydderaktig smak som denne søte rødvinen går ypperlig til.  

 

Libanon

Libanon er en liten vinnasjon, men en del produksjon foregår i Bekaadalen. Landet har en produsent av verdensformat, Chat. Musar. Her lages kvalitetsvin av franske druetyper, særlig Cabernet Sauvignon. Vinen kan beskrives som en vellagret bordeaux.

Kollasj: Libanon 

Israel

Israel har som nevnt lang vintradisjon, men druedyrkingen lå nede under muslimenes okkupasjon i tusen år. Den startet først skikkelig opp igjen på slutten av 1800-tallet, da den franske baronen Edmond de Rothschild betalte for store produksjonsanlegg ved Tel Aviv og Haifa. Det brukes mye franske druetyper.

Kollasj: Israel 

Relatert innhold

Faglig