Fagstoff

Ungarn

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj: Bilder fra vinproduksjon i Ungarn. Vingård, druer og en gammel vinetikett.

Historikk

Kart over vinområdene i UngarnKart over vinområdene i Ungarn.

Når vi fortsetter østover fra Østerrike, kommer vi til Ungarn. Her treffer vi en del druetyper som er spesielle for Øst-Europa, og som i mange andre av disse landene har vinproduksjon lang tradisjon. En gjør regning med at det har foregått vinproduksjon i 4000 år. I disse årene har forskjellige folkegrupper hatt herredømme over landet, slik at omfanget av vindyrking har variert noe. Under tyrkernes (muslimer) okkupasjon stod det dårlig til med produksjonen. I kommunistperioden gikk det imidlertid bra, da en del private hadde anledning til å drive sin virksomhet.

Vinregioner

Det finnes 20 vinområder (Minöségi Bor) med kvalitetsvin fra definerte områder. Vi skal bare ta for oss dem som er mest aktuelle for oss.  

Tokaj

Fra gammelt av har Tokaj vært Ungarns store vin. Den har blitt omtalt som «vinens konge, kongenes vin». Den edleste gikk stort sett til Europas fyrstehus, og den russiske tsaren hadde en egen avdeling soldater som voktet transporten av Tokaji Essencia til St. Petersburg.
Kollasj: Bilder fra vinområdet Tokaj i Ungarn. En gutt høster grønne druer på vinrankene. 

Essencia

Med Tokaj-vin tenker vi først og fremst på de søte Aszú-vinene, men det lages også noe tørr vin. Druene som brukes, er mest Furmint, men også noe Hárslevelu. Utgangspunktet for den søte vinen er druer med edelråte. Det høstes inn klaser med botrytisangrep. De angrepne druene plukkes av og legges for seg i bøtter (puttons) som tar 25 kg. Av de andre druene lages det en bilde av Eszencia som renner ut av AszudruerEszencia fra aszudruer.vanlig tørr hvitvin. Saften som eventuelt har rent av de botrytisangrepne druene, tappes fra og kalles Essencia. Resten blir knadd til en fruktmasse. Så blir den tørre hvitvinen tilsatt fra tre til seks bøtter med den søte fruktmassen som først er blitt løst opp i litt annen vin og klaret. Vinen gjæres i 3–6 måneder og lagres så i minst 5 år. 

Det spesielle med Aszú-vinene er at de har et visst innhold av syre sammen med sødmen. Det gir en viss balanse mellom sødme og friskhet. De er også forholdsvis alkoholsterke, fra 13 til over 15 prosent uten tilsetting av sprit.  

Tokaj 200

bilde av drueplukking på vingård i tokajDrueplukking på Mad vingård.

 

bilde av en tønne med egri bikaverEgri Bikaver - Okseblod

 

bilde av en riesling vingård ovenfor Badacsony ved Balaton innsjøenBilde av en riesling vingård ovenfor Badacsony ved Balaton innsjøen.

Det lages en enda mer spesiell søt vin av Essenciaen. Med et sukkerinnhold på over 600 gram per liter blir sukkerkonsentrasjonen så høy at det må en helt egen gjærsopp (Tokaj 200) til for å få til gjæring. Gjæringen går svært sakte og kan ta flere år. Vinskribenten Tom Stevenson skriver at han fikk smake en vin som hadde gjæret i 13 år og bare hadde oppnådd en alkoholstyrke på 2 prosent.   

Eger

Området Eger ligger nordøst i landet rundt den gamle festningsbyen Eger. Som nevnt tidligere var Ungarn en tid okkupert av tyrkerne, men de klarte ikke å innta Eger. Historien forteller at tyrkerne så at forsvarerne av byen drakk noe rødt tyktflytende som ga dem kampmot. Angriperne trodde de drakk okseblod, og ga opp kampen. Det var ikke blod, men byens vin, Egri Bikavér, forsvarerne drakk. Siden har altså vinen blitt kalt «okseblod». Det finnes flere produsenter, så kvaliteten kan variere, men stort sett er det en kraftig, robust og mørk vin med kryddersmak fra druen Kadarka. På polet finnes også en litt søtlig type laget på Merlot-druer.   

Balaton

Balaton er en stor sjø som ligger sørvest for hovedstaden Budapest. Det ligger flere vinområder rundt sjøen, men det er Badascony i nord, med vulkansk jord, som regnes som det beste. Produksjonen er ganske variert, men mesteparten er halvtørr hvitvin med noe friskhet og fylde og litt «østlig» kryddersmak. Det lages også en del søte viner. Druen Italiensk Riesling er dominerende, men også Furmint, Szürkebarát (Pinot Gris) og Rheinriesling.  

Lenger nord i landet, rundt Mór, lages det også en del brukbare tørre hvitviner av blant annet Chardonnay og Sauvignon Blanc. En rekke store vinprodusenter fra Vest-Europa har de senere årene investert i Ungarn. Dette vil nok bidra til større kvalitet og stabilitet.  

Til mat

En sier at til lokal mat passer lokal drikke best, og det gjør det så bestemt i Ungarn, som gjerne kalles paprikaens land. Riktignok er paprikafrukten kommet til Ungarn fra Amerika via Tyrkia, men det er ikke noe annet land der den blir så mye brukt. Den finnes i allslags farger, fasonger og smaksvarianter, fra den milde søte til den som brenner på tungen.
Kollasj: Ungarsk mat 

Mye av den ungarske maten er kraftig og smaksrik, som gulasj og gryteretter. Grunnlaget er gjerne paprika, hvitløk, løk, tomat og olje eller fet kraft. Med dette som utgangspunkt lages det retter av okse, kalv, svin, fugl eller fisk. Til dette er en skikkelig Egri Bikavér ypperlig.
Eger Merlot: søtlig, rund og ikke for mye tannin, går greit til hvitmuggoster og milde kjøttretter der det eksempelvis er brukt edelsüsspaprika
Balaton, halvtørr: fisk med litt smak, fjærfe, orientalsk mat
Balaton, tørr:
fisk og skalldyr
Tokaj: dessertoster, smaksrike bær, fruktdesserter, friske multer

For importerte druer (Chardonnay, Sauvignon osv.) blir bruken som beskrevet under opprinnelsesland.

Relatert innhold

Faglig