Fagstoff

Bulgaria

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj: Bulgaria Eldre dame holder opp en klase med grønne druer. Mann med esel og vogn ute på jordet.

Historikk

Kart over vinområder i BulgariaKart over vinområder i Bulgaria.

Det foregår en god del vinproduksjon i flere østeuropeiske land, og tradisjonen er gammel. Funn som er blitt gjort, viser at det har foregått vindyrking i 3000–5000 år i disse områdene. Men under kommunisttiden skjedde det ingen utvikling, så produksjonen var stort sett svært umoderne. Noen unntak var det i Ungarn og i tidligere Jugoslavia, som var mer vestorientert. Ellers produseres det vin i Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraina og Georgia. Når det gjelder de fire siste landene, brukes vinen stort sett i øst.

Bulgaria har etter hvert opparbeidet et forholdsvis bra og stabilt utvalg i vinmonopolets lister, særlig på rødvin. Kvaliteten er stort sett bra i forhold til pris, noe som så avgjort er gunstig. Det brukes både franske og lokale druer, også i blanding. Landet deles inn i fem regioner. Det er en vinlov med to kvalitetsinndelinger.

Vinlov

DGO:

DGO er viner med geografisk tilknytning og kan omfatte en region, et distrikt eller en by. Som i Vest-Europa er det strengere krav jo mindre område. 

Controliran:

Dette er den høyeste kvaliteten, og kriteriene går blant annet på spesifiserte druetyper dyrket i bestemte områder.  

Den nordvestre regionen

bilder av druer på vinstokkDruer på vinstokk Kollasj: To flasker vinTuida Selection Mavrud og Boyar Riesling

Den største regionen er den nordvestre med over en tredjedel av landets produksjon. Her finner vi blant annet Pleven og Suhindol som vi kjenner godt i Norge. Det er kanskje først og fremst Cabernet Sauvignon-vinene som har gjort det bra, men også Merlot, gjerne i blanding med lokale Gamza.  

Østregionen 

Østregionen strekker seg ut mot Svartehavet og Bulgarias nest største by Varna. Regionen omfatter Preslav og Shumen og er nest størst med litt under en tredjedel av landets produksjon. Det produseres brukbare hvitviner av Chardonnay og Riesling pluss en del andre lokale og utenlandske druer. Særlig har chardonnayvinene fått god anerkjennelse.   

Den sørlige regionen 

Den sørlige regionen strekker seg ned mot grensen til Hellas og er den tredje største. Her finner vi Plovdiv med Stambolovo og Assenovgrad som begge har viner i polets lister. I tillegg til ovennevnte rødvinsdruer dyrkes den lokale Mavrud. Den gir en kraftig vin med stort lagringspotensial.  

Til mat

Cabernet Sauvignon: kan ha litt krydret eikepreg, så de går også til litt kraftigere mat enn bare okse og lam
Merlot og Gamza: gir en bløt rund vin med litt krydder, passer til lyst kjøtt, lam, ost og buffet
Mavrud: går til storfe, vilt og gryteretter
Kollasj: Bulgarsk mat 

Relatert innhold

Faglig