Hopp til innhold

Fagstoff

Franken-regionen og tysk vin til mat

I regionen Franken ligger Würzburg, en av verdens mest kjente vinbyer. Her finnes noen fantastiske vinkjellere med flotte gamle viner, blant annet en fra 1778 og en fra 1540.

Franken

Kart som viser vindistriktene i Tyskland.

Elva Main renner ut i Rhinen ved byen Mainz i Rheinhessen. Drar vi østover langs elva, kommer vi til regionen Franken med byen Würzburg, som er en av verdens mest kjente vinbyer. Her finnes noen fantastiske vinkjellere med flotte gamle takmalerier og flotte gamle viner, blant annet en fra 1778 og en fra 1540. Den fra 1540 ble prøvesmakt for noen tiår siden og var da fullt drikkelig! Dette er veldig søte viner, og sukker øker holdbarheten og fungerer som konserveringsmiddel.

Franken er imidlertid ikke lenger kjent for søte viner, tvert imot er det de tørre vinene som preger regionen. De er friske, smaksrike og betegnes som burgunderlignende. De tappes på spesielle flasker, bocksbeutel. Det er flate flasker med rund form, som minner om dem som brukes til hvitvin og rosévin i Minho i Portugal. Den mest berømte vinmarken heter Stein og ligger i Würzburg. Dette har ført til at mange kaller all frankenvin for Steinwein, noe som altså egentlig ikke er riktig. De mest brukte druene er Müller-Thurgau og Sylvaner.

Tysk vin til mat

Når vi skal anbefale mat til tysk vin, må vi ta hensyn til både druer og søthetsgrad. Dette gjør at vi kanskje heller bør vurdere den enkelte vinen enn regionen, men noe generelt kan vi si.

Moselvin

De tørre og halvtørre vinene fra Mosel passer til skalldyr og ikke for kraftige fiskeretter. De halvtørre passer til skalldyrcocktail og fisk med litt mer smak, orientalsk mat og buffé.

Rhinskvin

Viner fra områdene langs Rhinen kan brukes omtrent som moselvin, men større fylde gjør at de kan tåle noe mer smaksrik mat. Vin fra distriktene Rheinhessen og Rheinpfalz er forholdsvis robust og går til fisk, fjærfe og orientalsk mat.

Frankenvin

Fra Franken-regionen kommer tørre viner som passer til skalldyr og fisk.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Tyskland