Hopp til innhold

Fagstoff

Mosel-Saar-Ruwer

Elva Mosel strekker seg fra Koblenz i nord til Trier og grensen mot Frankrike i sør. Den slynger seg som en orm, og kjente vinbyer ligger på rekke og rad.

Mosel

Kart som viser vindistriktene i Mosel-Saar-Ruwer.

Når regionen har tre navn, Mosel-Saar-Ruwer, kommer det av at den har navn etter tre forskjellige elver. Mosel er den største og mest betydningsfulle. Saar og Ruwer er sideelver som renner inn i Mosel.

Videre er det den midterste delen av Mosel, omkring Bernkastel-Kues, som regnes som den beste. Den sammenlignes gjerne med Rheingau.

Spesielt høyt verdsatt blir vin fra vinmarken Doctor, som stiger bratt opp fra Bernkastel, men det finnes kjente vinmarker og ypperlige viner langs hele elva.

Kjente vinbyer

  • Zell (Zeller Schwarze Katz)
  • Reil (Reiler vom heissen Stein)
  • Zeltingen (Zeltinger Sonnenuhr)
  • Piesport (Piesporter Michelsberg)
  • Trittenheim (Trittenheimer Apotheke)
  • Klüsserath (Klüsserather St. Michael)

Alkoholsvak og frisk

Moselvinene er gjerne alkoholsvake (9–10 prosent), men friske og elegante med god bouquet. Dette gjelder særlig dem som er laget på Riesling-druen, men gode viner lages også av Müller-Thurgau, Elbling og Kerner. I Moseldalen brukes det gjerne grønne flasker. Mesteparten av vinen er halvtørr, men det er også mye søtlig (lieblich) og søt vin. Det blir etter hvert produsert en del brukbare tørre viner også.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Tyskland