Fagstoff

Tyskland

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Kollasj: Vinområder i Tyskland

Historikk

Kart over vindistriktene i TysklandKart over vindistriktene i Tyskland

Tyskland har også lang tradisjon for vindyrking. Sør-Tyskland var romerhærens utpost mot «barbarene» lenger nord. En går ut fra at det var romerne som innførte vinplanten til Tyskland, så dyrking har funnet sted i over 2000 år. Det finnes blant annet flere rester etter romersk bosetting i Moseldalen. Tyskland er det nordligste vinlandet i Europa og ligger egentlig så langt nord at det kan være et problem å få modne druer. Når det allikevel er mulig til en viss grad, er det fordi vindistriktene ligger i store daler langs elver som Rhinen, Mosel, Saar, Main, Nekcar og Nahe. Når sola skinner, kan det bli ganske varmt i disse dalene. Sola og varmen reflekteres av vannspeilet og gjør at druene modnes. I tillegg strør en gjerne ut skiferstein mellom drueradene for at varmen skal magasineres.

Oechslegrader

bilde av en vinetikett fra tysklandVinetikett fra Tyskland

Om druene likevel ikke skulle bli modne nok, har en lov å tilsette sukker i de tre laveste klassene i vinloven. Dette kalles Anreicherung eller Verbesserung (forbedring). Det med modenhet Bilde av en flaske med 2003 Riesling Spätlese Freyburger Edelacker.2003 Riesling Spätlese Freyburger Edelackerog sukkerinnhold i druene betyr så mye i Tyskland at det er det som er grunnlaget for kvalitetsklassene. Desto mer sukkerinnhold i mosten, jo høyere kvalitet. Sukkermengden i mosten oppgis i Oechslegrader og tilsvarer egenvekt på mosten. (Er Oechsle-graden 95, vil det si at mostens egenvekt er 1095.) En skjevhet oppi dette er at alle vinene i høyeste kvalitet er søte, mens de tørre er «tapere». Sammen med Østerrike har altså Tyskland helt andre kvalitetskriterier enn andre EU-land, men selve klasseinndelingen er lik Europa ellers. 

Tysklands problem med lav temperatur kan også være landets styrke, for vinene får bra med syre, og det gir friske viner. Får en så den rette balansen mellom syre og modenhet, gir dette utmerkede viner, noe som særlig er tilfellet med Riesling-druen.

 

Tysklands vinområder (Anbaugebiete)

De regionene som regnes som rhinskvin, er fra nord; Mittelrhein, Rheingau, Rheinhessen, Rheinpfalz og dessuten Nahe som ligger på et høydedrag mellom Rhin og Mosel ved elven med samme navn. Rhinskvin regnes gjerne som litt fyldigere enn moselvin. I Rhin-områdene har vinen gjerne blitt tappet på brune høye flasker.  

Bortsett fra Mittelrhein har de fire andre anledning til å selge viner under betegnelsen Liebfraumilch. Mange tror at dette navnet er en garanti for kvalitet, men det er ikke tilfelle. Alt som kreves av en Liebfraumilch, er at det skal være en rhinskvin med QbA-kvalitet som skal være halvtørr og behagelig (lieblich) å drikke. Se ellers Hessen.

Europas bratteste vingårdEuropas bratteste vingård finner vi i Tyskland. 

Relatert innhold

Faglig