Fagstoff

Vinregioner i Portugal

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Diverse landskapsbilder fra vinområdet Minho.Ovenfor ser du bilder fra regionen Minho.

Minho

Kart over vinregionene i PortugalKart over vinregionene i Portugal

Regionen Minho ligger helt nord i Portugal og er særlig kjent for vinen Vinho Verde som betyr grønn eller ung vin. Den er ikke grønn på farge, men navnet kommer av at den lages av druer som er lite modne. Drueplantene vokser oppover trær eller pergolaer for at de ikke skal få så mye varme fra bakken og modnes raskt. Dette gir en frisk og ung vin. Vinene gjennomgår en malolaktisk gjæring etter at de er tappet på flasker. Dette gir litt karbondioksid, noe som gjør dem litt perlende når de åpnes. Det lages både rød og hvit, men det er nesten bare den hvite som eksporteres. Vinen selges på flattrykte, runde flasker.

Det lages også en frisk tørr rosévin i regionen. Den selges på lignende flasker og er også perlende, men den er tilsatt karbondioksid.

Douro

kart over vinregionen Douro i PortugalKart over vinregionen Douro i Portugal

Dourodalen er mest kjent for portvin, men det er bare cirka halve avlingen som går til det. Det produseres også svakvin. Svakvinene har ikke vært så kjente som portvinene, men nå begynner det å komme rødvin med bra fylde og fruktighet. I dalen lages også Barca Velha, som hevdes å være Portugals beste rødvin og motstykket til Spanias Vega Sicilia.
Kollasj: Douro

Bairrada

Regionen Bairrada ligger sør for Dourodalen og er kanskje landets mest kjente og største rødvindistrikt. Det lages nesten bare rødvin her. Druen Baga gir robuste, tanninrike, alkoholsterke viner som gjerne krever lagring. De kan minne om bordeauxvin. Blandet med andre druer gir det en bløtere vin som modner raskere. Det produseres også en utmerket rosé i regionen Nobile. Den har fått bra omtale i flere tester.

Dao

Drar vi øst fra Bairrada, finner vi regionen Dao. Rødvin herfra har lenge vært kjent utenfor Portugals grenser, blant annet med Grão Vasco som i mange år har vært på vinmonopolets lister. Det brukes mye de samme druene som til produksjon av portvin. Dette gir kraftige tanninrike viner. To tredjedeler av produksjonen er rødvin, men det lages også fruktige, aromatiske hvitviner med god fylde.

bilde av Vingård nær Mesão Frio 

Setubal

Vi finner området Setubal rett sør for landets hovedstad, Lisboa. Berømtheten herfra heter Moscatel de Setùbal og er en sterk, gyllenbrun, søt dessertvin. Den regnes som noe av det beste en kan få av muskatellvin, og har også stor holdbarhet. Det lages også rødvin og hvitvin uten at de er særlig kjente.

Diverse bilder fra området Setubal i Portugal. Fargerike båter, grønne druer og muskatellvin.   

Kollasj: mat fra Porugal

Til mat

Vinho Verde: fin til skalldyr, men også til fisk, eller som kosevin på terrassen
Minho, rosê: koldtbord, terrasse
Bairrada rosé: lyst kjøtt, fisk, koldtbord
Douro: storfe, smaksrikt lam eller fjærfe, vilt, grillmat
Dao: storfe, lam, gryteretter, grillmat
Bairrada rød: storfe, lam, hjort, smaksrikt fjærfe og småvilt

Druer

Røde druer: Baga, Bastardo, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Pinheiro

Hvite druer: Arinto, Moscatel, Malvasia, Verdelho, Alvarinho

Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff for