Fagstoff

Lazio, Puglia og Sicilia

Publisert: 08.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Hustak i byen Alberobello og grønne druer i Puglia.Hustak i byen Alberobello og grønne druer i Puglia. 

kart over sør-italiaKart over vinområdene i Sør-Italia

Lazio

Regionen Lazio ligger omkring Roma og er mest kjent for de friske hvitvinene Frascati og Est! Est!! Est!!! som begge kommer fra druene Trepiano og Malvasia. Frascati er Romas vin, og der kan vi få den med forskjellig søthet, mens Vinmonopolet fører den tørre typen. Frascati har nok noe mer fasthet enn Est! Est!! Est!!! er også tørr og kommer fra Montefioscone nord for Roma. Den har en spesiell historie.

 

Bilde av Vatikanet og Roma.Utsikt utover Vatikanet og Roma 

EST! EST!! EST!!!

Den tyske biskop Johann Fugger var på vei til Vatikanet (Roma) for å møte paven. Han sendte sin tjener i forveien for å prøve mat og vin på de stedene de kunne tenke seg å overnatte. Om tjeneren mente vinen var bra, skulle han sette EST på døren (vinum est bonum = vinen er god). Da biskopen kom til Monteviascone, stod det EST! EST!! EST!!! på døren, altså en meget god vin. Det sies at biskopen aldri kom til Vatikanet, men døde av for mye av husets vin.

Til mat

Est! Est!! Est!!! går til skalldyr og ikke for kraftige fiskeretter. Frascati passer til fisk, skalldyr med mer smak samt koldtanretning og som terrassevin.
Kollasj: Mat fra Lazio   

Puglia

Regionen Puglia er landets sørligste og omfatter Italias «hæl». Det er den regionen som har størst produksjon, hovedsakelig bordvin. Det produseres mange typer vin og brukes mange forskjellige druer. Primitivo, som er opphavet til Californias stordrue Zinfandel, kommer herfra. Det gjør også er rekke rimelig bra rødviner til akseptabel pris. Deriblant finner vi Castel del Monte, som har vært en gjenganger på polet i mange år, og den nåværende storselgeren Capella.  

Til mat

Castel del Monte: lam, fjærfe, gryteretter, ost 
Capella: pizza, pasta, grillmat

Kollasj: Puglia   

Sicilia

kart over siciliaKart over vinområdene på Sicilia


bilde av karamellisert pærePere caramellizzate al Marsala (karamellisert pære i Marsala)  

Sicilia er den største øya i Middelhavet, og det produseres en rekke forskjellige akseptable viner. Særlig en del hvite er bra. Vi skal imidlertid bare nevne sterkvinen Marsala fra byen og området med samme navn. Den kan vel nærmest sammenlignes med sherry.
Bilde av sterkvinen marsala.Sterkvinen Marsala fra Sicilia

Relatert innhold