Fagstoff

Emilia-Romagna, Toscana og Marche

Publisert: 08.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

bilde av et løp med store tunge vintønner Montepulciano"Bravio delle Botti" vinløp i Montepulciano. 

kart over sentral-italiaKart over vinområdene i sentral-Italia

Emilia-Romagna

Regionen Emilia-Romagna befinner seg lenger mot sør på den flate Po-sletten. Det lages mange forskjellige både røde og hvite viner, men den som kanskje har gjort Romagna-distriktet kjent, er Lambrusco. Det er en halvtørr, musserende rødvin. Den eksporteres i store mengder til USA, mens enkelte vineksperter har omtalt den som «non-wine».

Til mat

Lambrusco er vel stort sett en «kosevin», men kan i noen sammenhenger brukes til kald buffet.

Toscana

Regionen Toscana strekker seg fra den gamle kulturbyen Firenze og halvvegs sørover mot Roma. Her finner vi også byen Pisa med sitt skjeve tårn. Vi kan dele regionen i tre distrikter. Det største er Chianti, som ligger mellom Firenze og Siena, og de andre ligger omkring de to mindre byene Montalcino og Montepulciano.
Kollasj: Toscana

Chianti

Chiantivin huskes av mange for de bastkledde literflaskene som kaltes fiashci. Disse finnes knapt lenger fordi de ble for dyre å lage. For å få en frisk vin er det vanlig å bruke en liten prosent hvite druer i denne rødvinen. Vinen er vanligvis middels fyldig, bløt og frisk. Reserva har 2–3 års lengre lagring enn classico. 90 prosent av druene må være Sangiovese.

Montalcino

I Montalcino brukes en Sangiovese-type som kalles Brunello. Den blir godt moden før den høstes, og gjæres over lang tid. Noen produsenter har også med stilkene i maserasjonen. Deretter lagres den i 4 år på fat. Det gir en fyldig og kraftig vin som noen sammenligner med spanske Vega Sicilia. Det trengs gjerne en modning på minst 10 år. Sammen med Vino Nobile de Montepulciano skapte disse tre sensasjon i vinverden da de ble oppdaget utover på 1970-tallet. De hadde vært omtrent ukjente inntil da.

bilde av Vinmarker rundt Montepulciano

Vino Nobile

Montepulciano er navnet på byen som Vino Nobile kommer fra. Hoveddruen er Prugnolo, også en variant av Sangiovese. Vinen kan nærmest beskrives som en mellomting mellom Brunello og Chianti. Den lagres 2–3 år på eikefat. Merk at Montepulciano d'Abruzzo ikke kommer fra Toscana, men lenger sørøstfra.

Til mat

Chianti passer til lette kjøttretter, pizza og pasta.
Brunello di Montalcino
passer til vilt eller kraftige retter av storfe.
Vino Nobile de Montepulciano
passer til storfe, lam med urter og småvilt.
Montepuciano d'Abruzzo
passer til lette kjøttretter, grillmat og pizza. Med mer tannin passer den også til lam og småvilt.

Kollasj: mat fra Toscana

Marche

I Marche lages den førsteklasses hvitvinen Verdicciho fra druen med samme navn. Vinen er frisk og tørr med en fruktig bouquet. Den kjennes lett på de spesielle «amfora»-flaskene, som er tykkest på midten og smalner av oppover og nedover.  

Til mat

Verdicciho: fisk, skalldyr og forretter av grønnsaker
Kollasj: Marche 

Relatert innhold

Faglig