Oppgave: Drøfte

Refleksjonsoppgaver til "Hormonsystemet"

Publisert: 08.08.2013, Oppdatert: 03.08.2017
Hann og hennes endokrinesystem

Disse oppgavene skal hjelpe deg til å bearbeide lærestoffet om de ulike hormongruppene, hvordan hormonproduksjonen reguleres og hvordan livsstilen vår påvirkes av kunstige hormoner og hormonhermere.

Plasseringen av skjoldbruskkjertelenHormonet tyroksin som produseres i skjoldbruskkjertelen, påvirker stoffskiftet. 

Elev som har sovnet ved pultenNår det er lenge siden man har spist, blir blodsukkerkonsentrasjonen lav, og man føler seg trett og sliten. 

Ung muskulær mann gående opp av vannetBruken av hormoner har økt blant "vanlig" ungdom på grunn av større oppmerksomhet rundt kropp og utseende.

 1. Kari har fått påvist høyt stoffskifte (hyperetyrose). Sykdommen er knyttet til tyroksin. Forklar henne hva som skjer når hun har hypertyreose. Bruk Internett til å løse oppgaven.
 2.  

 3. Reseptorer som ikke passer som hånd i hanske På bildet er en celle med reseptorer omgitt av hormoner som ikke passer som hånd i hanske med reseptoren. Vil disse hormonene gi en biologisk respons inne i cella? Begrunn svaret.

  Hva er det som gjør at et hormon utløser en biologisk respons i riktig celle?
 4.  

 5. Blodsukkerkonsentrasjonen synker når det er lenge siden du har spist. Forklar hvordan hormoner motvirker denne endringen i blodsukkerkonsentrasjon.
 6.  

 7. Hvordan foregår reguleringen av hormonproduksjonen i kroppen?
 8.  

 9.  P-piller inneholder kunstig østrogen og progesteron. P-pille brett Hvordan tror du dette påvirker tilbakekobling til hypofysen og utskillelsen av hormonene LH og FSH? Hvilke konsekvenser får dette for eggløsningen?
 10.  

 11. Hvilket hormon er det som kan beskrives med ordene under?

  Hormonet produseres i hjernen, er oppbygd av aminosyrer, transporteres i fri form og utløser en biologisk respons i eggstokkene.
 12.  

 13. Bruk appen «Hormonsjekk» og finn ut om noen av de kosmetiske produktene du bruker, inneholder parabener.
 14.  

 15. Bruk av kosmetiske produkter som inneholder hormonhermere, kan gi alvorlige konsekvenser. Hvilke?
 16.  

 17. Hva tror du må gjøres for å redusere fokuset på kropp og utseende?
Relatert innhold