Hopp til innhold

Fagstoff

Branninstruks

Branninstrukser er rettet mot å redde liv og varsle. Korrekt respons på brannalarm eller branntilløp er avgjørende for utfallet av en brann.

Branninstruks

De fleste branninstrukser legger først og fremst vekt på å redde liv og å varsle. Korrekt respons på brannalarm eller branntilløp er avgjørende for utfallet.

Det som medfører mest personskader og død ved bygningsbranner i Norge, er ikke flammene, men gasser som er både usynlige og luktfrie.

Når det brenner, stiger den varme lufta opp, og det vil også de fleste gassene gjøre. Det er derfor tryggest å bevege seg ved å krype dersom vi er i et rom med brannutvikling.

Hva gjør vi når brannalarmen går?

  • Respekter alarmen, det er brann inntil det motsatte er bevist.

  • Sjekk oversiktspanel som viser hvilket rom som har utløst varslingen.

  • Start evakuering, bruk rømningsveiene.
  • Fjern gjenstander som hindrer rømning.
  • Lukk dører.
  • Se til at ingen bruker heis.
  • Møt på avtalt oppstillingsplass.

Ved brann

  • Slå på alarm hvis denne ikke allerede er utløst.
  • Forsøk å slokke småbranner med tilgjengelige slokkemidler dersom det er mulig uten fare for eget eller andres liv og helse.

  • Før du eventuelt går inn i et rom for å hjelpe andre, kjenn på dørbladet og håndtaket. Om det er varmt, må du avvente assistanse fra brannvesenet.

  • Opptre videre som ved alarm.

Hvilken rekkefølge vi skal utføre punktene ovenfor i, vil avhenge av type brann. Ved en liten brann forsøker vi først å slokke. Ved et større tilløp må bygningen evakueres.

Alle ansatte må gjøre seg kjent med nærmeste slokkemidler, manuelle brannmeldere og rømningsveier. Tidsbruk er avgjørende for utfallet av en brann.

Foto av laminert rømningsplan som henger på en dør.

Rømningstid

Nødvendig rømningstid er tiden det er beregnet at det tar å evakuere bygningen. For å beregne nødvendig rømningstid slår vi sammen tiden det tar å:

  1. detektere brannen med sansene våre eller med tekniske eller fysiske tiltak.

  2. tolke det vi opplever (røyklukt, røyk, brannalarm, flammer, varme).

  3. ta en beslutning om å evakuere og hvordan det skal gjøres.

  4. gjennomføre forflytning.

Vi må i tillegg beregne en sikkerhetsmargin. Behovet for sikkerhetsmargin avtar jo bedre rutiner og opplæring de ansatte har. I tillegg påvirkes behovet for sikkerhetsmargin av forhold som god fysisk og teknisk sikring: brannseksjoner, dører, trykksetting, røykventilering, godt brannvarslingssystem, automatiske slokkeanlegg, manuelle slokkemidler, og så videre.

For å kunne foreta en sikker rømning må vi legge til en sikkerhetsmargin slik at den tilgjengelige rømningstiden blir lengre enn den nødvendige rømningstiden.

Tilgjengelig rømningstid:

nødvendig rømningstid + sikkerhetsmargin

Forenklet branninstruks

Når vi oppdager en brann eller brannalarmen er utløst, er det lett å glemme det vi har lært. Derfor bør alle ha lett tilgang til branninstruksen på arbeidsstasjonen.

Kontorpersonalet kan for eksempel ha en forenklet branninstruks hengende på kontoret, én side med punkter som gjelder ved brann eller utløst brannalarm. Baksida kan inneholde bilder eller andre illustrasjoner av for eksempel rømningsveier.

Branninstruks for kontormedarbeider med brannansvar – eksempel
  1. Varsle umiddelbart brannvesenet på telefon 110.
  2. Iverksett evakuering i tråd med instrukser og tiltakskort for brann.
  3. Dersom det er mulig, utplasser en person ved hver nødutgang på bakkenivå. Denne personen skal veilede de evakuerte til samlingsplassen.
  4. Lokaliser brannen.
  5. Forsøk å slokke i tråd med planene og det tilgjengelige utstyret.
  6. Følg framdrifta i evakueringsarbeidet.
  7. Utpek en person til å ivareta oppgaver på samlingsplassen. Sørg for å ha klar en kort instruks, kart og sjekkliste sammen med refleksvest. Vedkommende blir på samlingsplassen til hen får beskjed av brannvesen eller kontormedarbeideren med brannansvar.
  8. Møt og informer brannvesenet når de kommer.

Sørg for at brannvesenets atkomst ikke blokkeres av mennesker eller biler.

Rekkefølgen av tiltakene vil være situasjonsbestemt og må vurderes fortløpende.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Pål-André Hansen og Anki Olsen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 07.02.2022

Læringsressurser

Konflikt- og nødsituasjoner