Fagstoff

Alsace

Publisert: 05.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj: med bilder fra Alsace. Høsting av vindruer og landsbyen Niedermorschwihr.På bildet ser du byen Niedermorschwihr og høsting av druer som gjøres på Hugel & Fils gården.

bilde over vinområdet alsace i frankrikeKart over vindistriktet Alsace.

 

 

bilde av en flaske gewürztraminerGewürztraminer fra Doppf & Irion

 

 

bilde av rieslingdruerRieslingdruer

 

 

bilde av Røykelaks og karseRøykelaks og karse servert på pikelet (liten pannekake)

Alsace

Området ligger nordøst i Frankrike ved Rhinen og bærer preg av å ligge nær grensen til Tyskland. Området har vekslet mellom å være tysk og fransk, men har med unntak av under den andre verdenskrig tilhørt Frankrike siden 1918. Vinmarkene ligger vendt mot sørøst mot Rhinen, og fjellkjeden Vogensene beskytter mot kalde innlandsvinder vestfra. Både klimaet, produksjonsmetodene og druevalget ligner ofte på det vi finner i Tyskland.

Hvitvin utgjør 95 prosent av produksjonen. Vinene er med noen unntak tørre og får navn etter druetypen de er laget av. Alsace har fire «edle» druetyper:

  • Riesling er den fremste druen og gir faste, fruktige viner med en blomsteraktig, kraftig bouquet.
  • Gewürztraminer (Gewürz betyr «krydder») gir viner med imponerende fylde og er med en utpreget krydret, nesten parfymert smak distriktets og en av vinverdens mest karakteristiske typer.
  • Pinot Gris er også kalt Tokay d'Alsace, men har ingenting med Ungarns Tokay-drue å gjøre. Den gir kraftige viner med aromatisk, eplepreget bouquet og god fylde. Vinene har de siste årene blitt moteviner og er gode matviner.
  • Muscat gir aromatiske viner med sin karakteristiske duft av druen.

Produksjon

Vinene gjærer helt ut, lagres i 1 år på fat uten å stikkes om, filtreres, tappes på flasker og lagres i 1 år før de selges. Druetypen og vindyrkerens/eksportørens navn står alltid på etiketten. Det finnes viner hvor flere druetyper blandes, de kalles da Edelszwicker. De musserende Crémant d'Alsace-vinene lages mest av Riesling-druen, de er oftest tørre og må produseres etter champagnemetoden.

Etter spesielt varme og solfylte somrer hender det at produsentene lar druene henge slik at vinen får sødme. Disse vinene kalles vins de vendages tardives (vin av sen druehøst) og kan sammenlignes med Tysklands Spätlese. På samme måte kan de søteste vinene, selection de grain nobles (utvalgte edle druer), som er angrepet av Botrytis, sammenlignes med tyske Beerenauslese.

Til mat

De kraftige vinene av Gewürztraminer egner seg til retter med svinefilet, gås og røkelaks. I Alsace brukes den også til retter av vilt (rådyr og hjort). Vinene av Riesling og Pinot Gris passer godt til fyldige, smaksrike fiskeretter som saltet og gravet fisk.

Relatert innhold

Faglig