Fagstoff

Bourg og Blaye, Sauternes og Entre-deux-mers

Publisert: 15.04.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Bilde av vinetikett og uforseglet vinkork fra 1937   

bilde over vinområdet bordeaux i frankrikeSe de ulike områdene på kartet.  

 

 

Ikon: virtuelt kjøkken - drikkevarerSjekk dine kunnskaper i den virtuelle baren.

Bourg og Blaye

Distriktene Bourg og Blaye ligger øst for Gironde. Det produseres mest rødviner, men også noe hvitvin. Jordsmonnet er variert med innslag av sand, småstein og kalk. De røde vinene er lette og forholdsvis rike, og de blir bløte ved lagring. Vinene herfra er noe enklere enn vinene fra de andre områdene i Bordeaux. Vinene fra Bourg og Blaye passer godt til kokt torsk med lever og rogn, en tradisjonell «rød torskevin». Det er spesielt for Norge at det blir brukt rødvin til torsk.bilde av Skrei med rogn og leverSkrei med rogn og lever

Sauternes

Distriktet Sauternes ligger helt sør i Bordeaux. Jordsmonnet er grus og kalkholdig leirjord. På grunn av det fuktige klimaet om høsten trives muggsoppen Botrytis cinerea, og druene gjennomgår såkalt edel forråtnelse (la porriture noble). Druene skrumper inn til en rosinlignende størrelse med lite væske og høyt sukkerinnhold. Druene høstes enkeltvis for hånd etter hvert som de når denne modenhetsgraden.

Klassifiseringen er som for Médoc, bare med den forskjellen at Château d'Yquem har en spesiell klasse, grand premier cru, som er spesiell for dem. Det som kjennetegner disse vinene, er deres store sødme og fyldige bouquet, men at de likevel har en viss friskhet.bilde av sauternes og jordbærVinene fra Sauternes egner seg til lette desserter med frukt og bær.

Entre-deux-mers

Navnet Entre-deux-Mers betyr «mellom to hav», og her sikter det til området mellom de to elvene Dordogne og Gargonne. Jordsmonnet er svært sammensatt, og det brukes mer utradisjonelle druetyper, men etter hvert blir Sauvignon Blanc-druen stadig mer brukt.

Vinene er lette, lyse og behagelige og brukes mye som aperitiff og som en «tørsteslukker» en fin sommerdag på terrassen.Soloppgang i Entre-deux-mers, BordeauxSoloppgang i Entre-deux-mers 

Relatert innhold

Faglig