Hopp til innhold

Fagstoff

St. Émilion og Pomerol

St. Émilion er distriktet på østsiden av elven Dordogne, og det er sammen med Médoc, Graves og Pomerol blant de største røde appellasjonene i Bordeaux. St. Émilion har variert topografi og jordsmonn. Leire er dominerende, men det finnes områder med mye kalk, elveavleiringer, sand og småstein.

St. Émilion

Kart over vinområdet Bordeaux i Frankrike. Illustrasjon.

St. Émilion er distriktet på østsiden av elven Dordogne, og det er sammen med Médoc, Graves og Pomerol blant de største røde appellasjonene i Bordeaux. St. Émilion har variert topografi og jordsmonn. Leire er dominerende, men det finnes områder med mye kalk, elveavleiringer, sand og småstein.

Vinene rangeres etter topografi og jordsmonn:

  1. Côtes, vin fra bratte skråninger og platå, vin fra grusplatået i nordvest
  2. Graves, vin fra sletter preget av grus
  3. Sables aciennes, vin fra sletteland preget av sand og leirholdig jord

Vinene klassifiseres som (vanlig) St. Émilion og grand cru, grand cru classé og premier grand cru classé som den beste.

Vinene fra St. Émilion er bløte og fyldige hvor merlot- og cabernet franc-druene er dominerende og egner seg godt til viltretter (rådyr, hjort, elg og lignende).

Pomerol

Distriktet Pomerol som ligger vest for St. Émilion, er lite, men har viner av toppklasse. Jordsmonnet er grusholdig og rikt sammensatt med et jernholdig leirelag knapt en meter ned i bakken. Vinene kjennetegnes av stor fylde og imponerende bløthet. De utvikles hurtig, men har likevel god holdbarhet. Området har ingen offisiell klassifisering. Vinen fra Ch. Petrus er den vinen i Bordeaux som har oppnådd høyest pris de senere år, og den regnes ikke sjelden som verdens beste vin.

Vinene fra Pomerol egner seg til det samme som viner fra St. Émilion i tillegg til finere retter av lam med urtepreg.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 10.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Frankrike