Fagstoff

Kroppens forsvar mot sykdommer

Publisert: 22.01.2014, Oppdatert: 02.10.2017
Dame drikker vann fra flaske på stranda

Vi er som regel friske, og det er på mange måter et lite mirakel siden vi ofte blir utsatt for både smitte og små skader. Kroppen kan både helbrede sykdom og reparere skader slik at vi oftest bare får korte sykdomsperioder med forkjølelser, skrubbsår eller andre plager. Men hva er det som gjør oss syke, og hva er det som gjør at vi blir friske igjen?

Tegning av beskyttende skjerm med immunforsvar rundt to mennesker. Illustrasjon.Immunsystemet beskytter oss mot smittsomme sykdommer. 

Spill om å bekjempe sykdommer. Skjermdump. Spill – bekjemp sykdommer. 

Syk tenåringsjente måler feber. Foto. Infeksjoner kan gi oss feber.

Sykdommer

Smittsomme sykdommer skyldes mikroorganismer som bakterier eller virus. Hvis man blir syk, kan man som regel bare vente til det går over siden kroppen reparerer det meste automatisk. Men av og til trenger vi behandling for å bli friske, og noen ganger må man lære seg å leve med en sykdom. Mange sykdommer som for eksempel diabetes og astma er ikke smittsomme.

Immunforsvaret og det medfødte infeksjonsforsvaret

Vi vet en del om hva som er viktig for å holde oss friske. Godt kosthold og fysisk aktivitet er bra for helsa. Det er også viktig for helsa at vi opplever trygghet, har venner, og at vi unngår for mye stress.

Vi er født med et effektivt forsvar mot mikroorganismer. Dette kalles infeksjonsforsvaret og kan deles i to hoveddeler:

  • Immunsystemet kan tilpasse seg de ulike smittestoffene som vi utsettes for, og gi oss "ervervet immunitet".
  • Det medfødte infeksjonsforsvaret består av biologiske, kjemiske og fysiske barrierer som ikke kan tilpasse seg på samme måte, men som er svært viktig for å unngå infeksjoner.

Infeksjonsforsvaret – forenklet innledning.Begge systemene bidrar til å unngå infeksjoner, og hvis vi likevel får en infeksjon kan begge systemene bidra til å fjerne den.

Relatert innhold

Faglig