Fagstoff

Kroppsspråk og kulturelle forskjeller

Publisert: 29.04.2013, Oppdatert: 05.03.2017
Mennesker (kollasj)

Det kan være store forskjeller på kroppsspråk i forskjellige deler av verden, fra land til land og innenfor ett og samme landet.

GestikuleringEn politimann på Sicilia forklarer og gestikulerer med kraftig og tydelig kroppsspråk.
Fotograf: Dag Jenssen
 

 

 

 

KyssingDet er ikke uvanlig å se noen kysse hverandre her i landet. Men husk at det i mange land er helt uakseptabelt. Det samme kan gjelde å gå hånd i hånd. Vær var overfor normer og regler i andre land.
Fotograf: Geir Olsen
 

 

 

Oppgave

Kan du finne eksempler på norsk skikk og bruk som kan virke merkelig og kanskje støtende for utlendinger?
Og hva med uforståelige høflighetsfraser – kan du finne eksempler på det?

Kulturelle forskjeller

De kulturelle forskjellene kan være vidt forskjellige fra land til land, og fra kontinent til kontinent.

Bare i Europa er det store forskjeller fra land til land. Selv i det samme landet kan det være forskjeller – alt etter om du er i nord eller sør i landet. I Nord-Italia kan vi oppleve folk som veldig urbane og internasjonale. Reiser vi sørover i landet til for eksempel Napoli eller øya Sicilia, har mange en mye mer utadvendt atferd, de er ivrige og gestikulerer mer.

I Norge er det også store ulikheter mellom landsdelene. Vi har for eksempel mange veldig forskjellige dialekter, og kan høre hvor i landet folk kommer fra. Noen kan oppfattes som mer hissige og brautende enn andre, mens noen oppfattes som tålmodige, sindige og litt trege.

  • Finn eksempler på hvordan vi nordmenn blir oppfattet som forskjellige ut fra hvor i landet vi kommer fra. Er disse forskjellene virkelige, eller er de fordommer?
  • Hvilke særegenheter kan du fortelle om fra ditt eget hjemsted eller din egen landsdel?

Ulikt kroppsspråk

Kroppsspråket er forskjellig fra kultur til kultur, og det kan derfor være en kilde til misforståelser. I land sør i Europa, for eksempel Spania og Italia, er det vanlig med et bredt register av kroppsspråk. I de skandinaviske landene er vi litt mer tilbakeholdne med kroppsspråket.

Skikk og bruk

Det er stor forskjell mellom østlig og vestlig kultur også når det gjelder skikk og bruk, hva som er akseptabel atferd. Kinesere kan rape etter et måltid for å vise at de liker maten, mens det her i Norge og den vestlige verden blir sett på som veldig uhøflig. I Japan er det vanlig at man spiser opp alt på tallerkenen, så pass på at du ikke tar mer mat enn du klarer å spise.

I USA og England blir man ofte møtt med «hvordan har du det», uten at de venter på at du skal svare, og «ring meg når du er i byen», uten at man mener alvor. Dette er høflighetsfraser som vi nordmenn skjønner lite av.

 

 

Tenk over

Mens vi her i Norge kan kysse i all offentlighet uten at noen bryr seg, blir dette i mange andre land ansett som en privat seksuell handling. Hvordan kan man på en diskré måte være et kjærestepar på ferie i et land der intimitet blir sett på som veldig privat?