Oppgave

Personskildring i en scene fra «Hedda Gabler»

Publisert: 20.03.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Oppgave

Personskildring i en scene fra Hedda Gabler

Før du ser klippet:

Hedda Gabler er datter av en general. Hun har giftet seg med Jørgen Tesman, som er stipendiat ved universitetet, og som håper å få ei professorstilling der. Det er et fornuftsekteskap fra Heddas side – hun må ha en mann som kan tilby henne den levestandarden hun ønsker. Hedda og Tesman har nettopp kommet hjem fra bryllupsreisa si, og de får besøk av Thea Elvsted, som en gang var elev på samme internatskole for jenter ("instituttet") som Hedda.

 

Fru Elvsted virker bekymret og ber Tesman om å hjelpe en gammel studiekamerat, Ejlert Løvborg. Også Hedda kjenner Løvborg fra tidligere. De to hadde et veldig nært forhold en gang. Hedda skjønner straks at Theas interesse for Løvborg er uvanlig sterk. Hun avleder mannen sin ved å be han skrive et brev til Løvborg og tar med seg Thea inn i et annet rom for å finne ut mer om saken.

 

Denne scenen er dramatisert av elever ved Vågsbygd videregående skole (2009). Instruktør: Ellen Kalvenes, Vågsbygd videregående skole. Videoproduksjon: Kristin Vold, Vennesla videregående skole

Scene fra Henrik Ibsens drama «Hedda Gabler».

 

Se videoklippet og jobb deretter med spørsmålene nedafor:

 

  • Hva får vi vite om forholdet mellom Thea og Hedda da de gikk på ”instituttet”?
  • Hva gjør Hedda for å oppnå et fortrolig forhold til Thea? Og hva er hensikten hennes med dette?
  • Hva røper Thea om sitt forhold til sin egen mann og til Ejlert Løvborg?
  • Thea meiner at en kvinneskygge står mellom henne og Ejlert Løvborg. Hun antar at denne kvinna er ei rødhåra sangerinne som Løvborg ei tid har hatt et forhold til. Hvordan reagerer Hedda når Thea forteller dette?
  • Beskriv maktforholdet mellom Hedda og Thea. Hvem virker sterk, og hvem virker svak i denne samtalen? Forklar hvordan språkbruk, kroppsspråk, klær og frisyre hos personene underbygger antakelsen din.