Fagstoff

Årsavslutning

Publisert: 12.03.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Termometer

Regnskapet fører man rutinemessig – enten hver dag, noen ganger i uken eller noen ganger i måneden. Hver måned blir kontoene avstemt, blant annet banken. Enkle periodiseringer blir også utført. I forbindelse med årsavslutningen blir alt dette arbeidet nøye kontrollert, og de endelige periodiseringer gjort. Skatten blir også beregnet og utbyttet vurdert. Når regnskapet så er ferdig, kan den kanskje mest interessante jobben utføres – selve regnskapsanalysen. Vi kan si at vi tar regnskapet i bruk.

Under årsavslutningen er det ofte hektisk aktivitet på et regnskapskontorUnder årsavslutningen er det ofte hektisk aktivitet på et regnskapskontor.
Fotograf: Henrik Sørensen
 

Sjekk denne lenken og les om regnskapsavslutningen

Årsavslutning

Årsavslutning av regnskapet kan høres skremmende og krevende ut. Men har man gjort en god jobb med regnskapet gjennom året, trenger ikke årsavslutningen å være så omfattende.

Når årsavslutningen er fullført, rapporterer man regnskapet til Brønnøysundregistrene og andre aktuelle interessenter, som eiere og bedriftens bank. Regnskapet vil nå bli gjenstand for vurderinger og analyser.

Når bedriften selv gjør slike analyser, kalles det intern analyse. Når andre utenfor bedriften analyserer regnskapet, kalles det ekstern analyse. Det er lettere å gjøre interne analyser ettersom man da har tilgang til mer informasjon om bedriften.