Fagstoff

Regulering av hormonproduksjon

Publisert: 27.02.2013, Oppdatert: 03.08.2017
Frykt

Hormonproduksjonen vår reguleres slik at det alltid er en passe mengde av de ulike hormonene i blodet vårt. I en stressende situasjon har vi for eksempel behov for store mengder med adrenalin og noradrenalin slik at cellenes energibehov ivaretas, og etter et måltid stiger blodsukkerkonsentrasjonen, og bukspyttkjertelen blir stimulert til å skille ut mer insulin. Men hva styrer hormonproduksjonen i kjertlene?

Et hode med påtegnet skjoldbruskkjertel og hypofyse.Når tyroksinkonsentrasjonen i blodet øker, vil hypofysen skille ut mindre TSH (tyreoideastimulerende hormon) slik at tyroksinproduksjonen avtar. 

Slisse av mann og kvinne med piler som viser hvor de ulike hormonene skilles ut og virker.Kjønnshormoner – tilbakekobling.

"Nok, stopp utskillelsen" – negativ tilbakekobling (hemmende)

"Ja, kjør på med mer" – positiv tilbakekobling (forsterkende)

Barn som ammes av sin mor.Nervesystemet bidrar også i reguleringen av hormonproduksjonen. Når et barn suger på brystvorten, sendes et nervesignal til hypotalamus, som så sørger for at hypofysen skiller ut prolaktin. Prolaktin stimulerer til melkeproduksjon i brystene. Hyppigere amming gir økt melkeproduksjon.

Tilbakekobling regulerer hormonproduksjonen

Reguleringen av hormonproduksjonen i kroppens kjertler skjer i hovedsak ved tilbakekobling. Det vil si at konsentrasjonen av et hormon i blodet virker inn på mengden hormoner som kjertelen produserer. Påvirkningen kan enten være negativ eller positiv. Hormonkonsentrasjonen styres stort sett ved negativ tilbakekobling.

 

Negativ tilbakekobling

Stoppskilt Negativ tilbakekobling innebærer at økt konsentrasjon av et hormon i blodet vil redusere kjertelens hormonproduksjon. Et eksempel på dette er reguleringen av tyroksinproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. Hvis tyroksinkonsentrasjonen i blodet øker, vil dette virke hemmende på skjoldbruskkjertelens videre produksjon av tyroksin. Denne negative tilbakekoblingen skjer fordi hypofysen registrerer den økte konsentrasjonen av tyroksin i blodet og svarer med å redusere utskillingen av TSHTSH stimulerer skjoldbruskkjertelen til å sende ut hormonet tyroksin. Tyroksin er med på å regulere forbrenningen og er viktig for normal vekst og utvikling.. Dermed vil skjoldbruskkjertelen produsere mindre tyroksin.

 

Kombinasjon av negativ og positiv tilbakekobling

Kvinnens menstruasjonssyklus reguleres ved en kombinasjon av negative og positive tilbakekoblinger. Hypofysen skiller ut follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Disse påvirker eggstokkene slik at de produserer henholdsvis østrogenet østradiol og progesteron.

Graf som viser nivået på de ulike hormonene gjennom menstruasjonssyklusen.Menstruasjonssyklusen – hormonregulering.

Østradiol og progesteron virker i sin tur som en brems tilbake på hypofysen (negativ tilbakekobling): Hypotalamus registrerer den økte hormonkonsentrasjonen og stanser dermed produksjonen av FSHKvinner: FSH stimulerer vekst og utvikling av kvinnens eggceller og eggstokker slik at de produserer hormonene østrogen og progesteron. Disse hormonene stimulerer vekst og utvikling av kvinnens kjønnsorganer og forbereder livmoren på et eventuelt befruktet egg. FSH stimulerer i tillegg vekst av brystene. Menn: FSH er avgjørende for spermieproduksjonen hos menn.   og LHKvinner: Hos kvinner stimulerer LH eggstokkene slik at de produserer østrogen og progesteron, og det setter i gang eggløsningen.  Menn: LH stimulerer mannens testikler til å produsere testosteron, som igjen stimulerer utviklingen av mannens kjønnsorganer, skjeggvekst, kroppsbehåring, stemmeforandring og mannlige kroppsformer. inntil konsentrasjonen av østradiol og progesteron har sunket tilstrekkelig. Rett før eggløsning øker konsentrasjonen av hormonet østradiol. Dette har en positiv virkning på hypotalamus (positiv tilbakekobling) slik at det blir en massiv, men kortvarig frigjøring av LH, som igjen får egget til å løsne fra eggstokken.

Oppgaver

Aktuelt stoff

Generelt

Relatert innhold

Faglig

Til inspirasjon