Fagstoff

Frivillige kjeder

Publisert: 13.02.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Lokalmat

Den minst omfattende samarbeidsformen er frivillige kjeder. De består av selvstendige bedrifter som samarbeider om for eksempel innkjøp.

Byggmakker er Norges største byggevarekjede med mer enn 100 utsalg over hele landet. (Byggmakker er eid av finske Rautakesko.)Byggmakker er Norges største byggevarekjede med mer enn 100 utsalg over hele landet. (Byggmakker er eid av finske Rautakesko.)
Fotograf: Jan Petter Lynau
 

Møbelringen Cup håndball damer. Møbelringen er en frivillig kjede av møbelbutikker.Møbelringen Cup i håndball, damer. Møbelringen er en frivillig kjede av møbelbutikker.
Fotograf: Marit Hommedal
 

 

Logoen til bokhandelkjeden LibrisLogoen til bokhandelkjeden Libris.
Fotograf: Erlend Aas
 

Frivillige kjeder

En frivillig kjede er en samarbeidsform innenfor detaljhandel og består av en gruppe selvstendige bedrifter som samarbeider.

Eksempler på slike frivillige kjeder er Libris, Ringo, Citybag, Byggmakker og Møbelringen. Butikkene står fritt til å melde seg inn i eller ut av kjeden.

Et medlemskap i en frivillig kjede gir samarbeidsfordeler innenfor for eksempel innkjøp, markedsføring og personalopplæring. En frivillig kjede er den minst omfattende samarbeidsformen og den enkleste å igangsette.

En frivillig kjede av butikker kan på sikt kjøpe opp en produsent eller en grossist. Da går det horisontale samarbeidet over til vertikal integrasjon.

 

Oppgaver

  1. Finn eksempler på frivillige kjeder i lokalmiljøet ditt, og lag ei liste.
  2. Velg ut en av bedriftene og finn ut mer om hvordan samarbeidet foregår. Hvilke fordeler har bedriften av samarbeidet? Intervju gjerne noen i ledelsen. Lag en kort rapport eller en presentasjon.
Oppgaver

Generelt