Aktualitet

Safer Internet Day

Publisert: 30.01.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo aktualitet  

Dette er saken

I februar markeres Safer Internet Day 2013 i over 100 land verden over.

 

Formålet med dagen er å gi barn og unge en tryggere digital hverdag.

 

Samtidig tar kampanjen Bruk Hue kampen opp mot digital mobbing.

 

 

Fakta

  • 80 % av den norske befolkningen er medlem av et sosialt nettverk.
  • Facebook er mest populær.
  • Twitter, LinkedIn og Instagram er også populære tjenester.
  • 93 % av unge i alderen 15–29 har en Facebook-konto.

 

Sitat

Å logge seg av Facebook er blitt det samme som å melde seg ut av samfunnet.
– Fortvilet, 17 år, Si;D i Aftenposten 10. januar 2013.

 

 

Ressurser

Øye med logoen til Safer Internet Day  

Netsiden til kampanjen

Bruk hue 

 

Datatilsynet om den internasjonale personverndagen:

 

Tar tempen på personvernet 

 

 

Rådgivningstjenesten Slettmeg.no kan, så langt mulig, hjelpe til med å få fjernet uønsket personinformasjon på nettet.

 

Slett meg 

 

 

 

Test deg selv

Digital dømmekraft

 

Safer Internet Day

I løpet av de siste årene har bruken av sosiale medier eksplodert blant barn og unge. Disse mediene kan gi oss et rikere sosialt liv, men har også sine skyggesider. Ny teknologi gjør mobbing lett som et klikk. Mediene rapporterer daglig om hvor alvorlige følgene kan bli når den digitale dømmekraften svikter.

I februar markeres Safer Internet Day  i over 100 land verden over. Formålet med dagen er å skape bevissthet rundt barn og unges nettbruk, slik at de får en tryggere digital hverdag. Den dagen rettes søkelyset mot betydningen av digital dømmekraft.

Bruk Hue

Bruk Hue-kampanjen tar også opp kampen mot digital mobbing. I en fersk undersøkelse sier over halvparten av barn og unge mellom 10 og 15 år at de selv eller venner har fått mobbemeldinger på Internett eller mobilen. Mobbingen går verst utover jenter, og hele ett av ti barn sier at de ønsker å bytte klasse som følge av digital mobbing.

Digital dømmekraft handler om å behandle andre med like stor respekt online som offline, å kunne skille sannhet fra løgn på nett, og å kunne ivareta personvernet. Nylig kunne vi lese om en ungdom som fikk meldingen "Alle guttene i klassen synes du er feit og jævlig. Ingen som liker deg" på mobiltelefonen. Ei jente sendte et nakenbilde til kjæresten. Kjæresten spredde det videre til sine kamerater, som igjen sendte bildet videre.

Rykter førte til ungdomsopptøyer

I Göteborg utløste sexrykter som ble spredt på Instagram, opptøyer ved en av byens videregående skoler. Flere hundre ungdommer var mobilisert via sosiale medier. En 17 år gammel jente fikk først skylden for å ha lagt ut bildene. Resultatet ble at hele familien måtte flytte til hemmelig adresse. Politiet pågrep seinere en 15-åring som mistenkt i saken.

Instagram er et bildedelingsprogram som en kan legge inn på smarttelefonen. Instagram har over 100 millioner brukere globalt. I Norge bruker 15 % av befolkningen tjenesten. 17. desember 2012 kunne mediene melde om at over 70 svenske jenter ned i 13–14-årsalderen hadde blitt hengt ut med navn, bilder og sexrykter på Instagram.

Nakenbilder florerer på Snapchat

I avisene kan vi lese at nakenbilder florerer på Snapchat. Snapchat er den raskest voksende sosiale bildedelingstjenesten på mobiltelefon. Hver dag blir det utvekslet over 50 millioner snapchatbilder eller videoer. Den største brukergruppen er ungdom i alderen 13–24 år. En av grunnene til Snapchats voksende popularitet er at bildene eller videoene blir borte etter maks 10 sekunder, tilsynelatende. Derfor hender det at unge sender nakenbilder av seg selv via denne tjenesten. Det viser seg imidlertid at det er enkelt for mottakeren å ta kopi av bildene før de forsvinner.

Hvor blir det vi deler av?

Den internasjonale personverndagen i 2013 ble markert med offentliggjøringen av en rapport om tilstand og trender for personvernet i 2013. Blant annet spør rapporten om hvor det blir av de store mengder informasjon som vi gir fra oss hver dag, og hvem som har tilgang til denne informasjonen.

I disse dager ruller Facebook ut en ny søketjeneste som sporer alt du har ”likt” eller alle de kommentarer du har skrevet flere år tilbake i tid. 
Ting som ikke er flaut i én sammenheng, kan fort bli det når det dukker opp i en helt annen kontekst flere år etter, sier Anders Hofseth i NRKbeta. Kanskje kan det være lurt å gå gjennom personverninnstillingene på Facebook på nytt?

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold

Generelt