Begrep

Epilepsi

Publisert: 06.02.2013, Oppdatert: 26.07.2017

Symbol og tekst om forholdsregler ved anfall.Epilepsi-id-kort.Epilepsi er et symptom på flere ulike tilstander som har det til felles at de forårsaker funksjonsforstyrrelser i hjernen. Årsaken til epilepsien varierer fra person til person og kan ikke alltid påvises.

Personer som har epilepsi, får epileptiske anfall som ofte oppleves som kraftige kramper. Slike forstyrrelser i hjernens elektriske aktivitet kan i prinsippet ramme alle mennesker, men epileptikere har lavere terskel for at funksjonsforstyrrelsene blir utløst.

Et brennende lys i en blå ring.Epilepsisymbol.Mange epileptikere bærer på seg dette epilepsisymbolet med et brennende lys i en blå ring for å få riktig førstehjelp ved anfall.

Siden inntak av mye alkohol kan utløse epileptiske anfall, er det anbefalt at epileptikere viser måtehold med bruk av alkohol. For epileptikere er det også viktig å beskytte hodet for å unngå hodeskader, for eksempel ved å bruke hjelm når en sykler eller beveger seg i ulendt terreng.

Epilepsi kan behandles med anfallsforebyggende tiltak (nok søvn, regelmessig livsstil, unngå stressende situasjoner), medikamenter og i enkelte tilfeller med kirurgi.