Fagstoff

To grupper hormoner

Publisert: 26.02.2013, Oppdatert: 02.08.2017
Fettløselige og vannløselige hormoner

Hormoner er ikke en ensartet gruppe med forbindelser, men kan grupperes på flere ulike måter etter hva det legges vekt på. En vanlig inndeling er å skille mellom vannløselige og fettløselige hormoner. Vi skal her se nærmere på disse to gruppene og da særlig på forskjeller i produksjon, utskillelse, transport, virkemåte og biologisk respons.

 

SpermierTestosteron er et hormon som blant annet stimulerer til produksjon av spermier. Testosteron tilhører en gruppe hormoner som også kalles steroider, og disse er fettløselige. 

Uten reseptorer – ingen hormonpåvirkning.

Modell av bukspyttkjertelenInsulin og glukagon er vannløselige hormoner som produseres i bukspyttkjertelen. Disse hormonene regulerer glukoseinnholdet i blodet. 

Bildet av hjernen som viser hypofysens plassering.Hypofysehormonene FSH og TSH er vannløselige hormoner. Disse hormonene er bygget opp av aminosyrer og kalles derfor også peptidhormoner.

Produksjon og utskillelse

De fettløselige hormonene, for eksempel kjønnshormonene og kortisol, lar seg ikke lagre i vesikler og forlater derfor cellene ved diffusjon etter hvert som de produseres.

De vannløselige hormonene produseres og lagres inne i vesikler i celler i de hormonproduserende kjertlene. Når cellene stimuleres, vil vesiklene smelte sammen med cellemembranene og skille ut hormonene ved eksocytose. Veksthormoner, TSHTSH stimulerer skjoldbruskkjertelen til å sende ut hormonet tyroksin. Tyroksin er med på å regulere forbrenningen og er viktig for normal vekst og utvikling., ACTHACTH skilles ut i stressende situasjoner og stimulerer binyrebarken til å skille ut blant annet hormonet kortisol. Kortisol setter kroppen i bedre stand til å takle stress-situasjoner. I tillegg bidrar det i reguleringen av vann-, salt-, fett-, karbohydrat- og eggehvitebalansen., LHKvinner: Hos kvinner stimulerer LH eggstokkene slik at de produserer østrogen og progesteron, og det setter i gang eggløsningen.  Menn: LH stimulerer mannens testikler til å produsere testosteron, som igjen stimulerer utviklingen av mannens kjønnsorganer, skjeggvekst, kroppsbehåring, stemmeforandring og mannlige kroppsformer. og FSHKvinner: FSH stimulerer vekst og utvikling av kvinnens eggceller og eggstokker slik at de produserer hormonene østrogen og progesteron. Disse hormonene stimulerer vekst og utvikling av kvinnens kjønnsorganer og forbereder livmoren på et eventuelt befruktet egg. FSH stimulerer i tillegg vekst av brystene. Menn: FSH er avgjørende for spermieproduksjonen hos menn.   er eksempler på vannløselige hormoner.

Transport

Både fettløselige og vannløselige hormoner transporteres via vevsvæske over til blodet. Fettløselige hormoner er lite løselige i blodet, men siden de bindes til transportproteiner vil de ikke klumpe seg. Det finnes spesifikke transportproteiner som bare transporterer en bestemt type hormon, og det finnes mer generelle transportproteiner som kan transportere flere typer fettløselige hormoner. De vannløselige hormonene løser seg lett i blodet og transporteres derfor i fri form.

Virkemåte

Hormonene fraktes til målcellene via blodet. Målcellene har reseptorer som passer som "hånd i hanske" med det riktige hormonet. Dette gjør at informasjonen i hormonet blir avlevert til riktig adresse. Fettløselige hormoner diffunderer gjennom cellemembranen og binder seg til reseptorer inne i cellen før de utløser en biologisk respons.

Vannløselige hormoner binder seg til reseptorer i cellemembranen og stimulerer til en biologisk respons inne i cellen.

Fettløselige og vannløselige hormoner  

Oppgaver
Relatert innhold

Faglig

Til inspirasjon