Oppgave

Forsøk: Måling av fett i potetgull

Publisert: 24.06.2009, Oppdatert: 03.03.2017
Potetchips

Potetgull, eller potetchips, er godt, og en stor fettkilde for mange ungdommer. På posen står det hvor mange gram fett det er pr. 100 gram vare, men stemmer det?

 

Fruktkjerner fra oljepalmer. Foto.Fruktkjerner fra oljepalmer
Opphavsmann: oneVillage Initiative
 
Produksjon av palmeolje. Foto.Fra produksjon av palmeolje i Jukwa, Ghana
Opphavsmann: oneVillage Initiative
 

Hensikt

Lære hvordan vi kan trekke ut fett og måle mengen av fett i en matvare.

Utstyr

100 gram potetgull, begerglass 400 ml, løsemiddel (aceton), spiseskje, trakt på stativ med klemme, filterpapir, glasskål 200 ml, varmeplate, et stort vått håndkle i en bøtte, en fin vekt.

Framgangsmåte

  1. Knus 100 gram potetgull i begerglasset ved å trykke det ned med hånden.
  2. Tilsett ca. 1 dl aceton.
  3. Kna og bland potetgull og aceton med spiseskjeen i et par minutter slik at alt potetgullet kommer i kontakt med acetonet. Fettet blir da ekstrahert fra potetene og går over i løsemiddelet.
  4. Skill potetgull fra fett/aceton ved å tømme blandingen oppi trakten. Pass på at det står en 200 ml glasskål under trakten slik at fett/aceton kan renne oppi.
  5. Sett glasskålen på en kokeplate med svak varme. La acetonet fordampe fra skålen, slik at fettet blir liggende tilbake. NB! Det må ikke brukes kokeplate på fullt eller åpen flamme, da aceton er lett antennelig.
  6. Ha et stort vått håndkle lett tilgjengelig i en bøtte for å kvele flammene i tilfelle det skulle ta fyr. Avdampingen av aceton bør gjøres i et avtrekk, og vannbad er det tryggeste.
  7. Til slutt veier du fettet (vekten av skålen trekkes fra), og kontrollerer fettinnholdet mot varedeklarasjonen på pakken.
Relatert innhold

Fagstoff