Oppgave

Forsøk: Påvisning av glukose og protein i drikke

Publisert: 13.05.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Fargeforandring ved eksponering for et stoff benyttes til påvisning av protein og glukose. Graden av fargeforandring sier noe om hvor stor konsentrasjonen av stoffene er.

 

Bokser med testpinner for glukose og ketoner. Foto.Bokser med testpinner for glukose og ketoner, lik de som er nevnt i forsøket
Opphavsmann: Caipira
 

 

 

 

Hensikt

Lære hvordan man enkelt kan påvise protein og glukose i matvarer.

Innledning

Uristix har to fargede felter på hver testpinne. Disse feltene endrer farge dersom de kommer i kontakt med stoffene det testes for. Det ene feltet skifter farge ved påvisning av glukose, og det andre feltet skifter farge ved påvisning av protein.

Utstyr

Uristix (testpinner til påvisning av glukose og protein i urin), ca. 1 dl melk eller annen proteinholdig drikk, 1 dl juice eller annen glukoseholdig drikk.

Framgangsmåte

  1. Dypp en Uristix testpinne i melk i ca. et halvt sekund.
  2. Vent i et halvt til et minutt og sammenlign deretter fargen på testpinnens fargefelter med tilsvarende fargefelter på Uristix' fargekode på emballasjen og les av resultatet.
  3. Dypp en Uristix testpinne i juice i ca. et halvt sekund.
  4. Vent i et halvt til et minutt og sammenlign deretter fargen på testpinnens fargefelter med tilsvarende fargefelter på Uristix' fargekode på emballasjen og les av resultatet.
Relatert innhold

Fagstoff

Generelt