Oppgave

Forsøk: Påvisning av monosakkarider

Publisert: 15.07.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Fargeforandringer ved reaksjoner er er greie å bruke i kjemiske analyser, fordi vi kan registrere dem med våre egne sanser. Det er ikke like greit å smake på innholdet, fordi det kan være giftig.

 

Reagensrør med oransje innholdPositiv Fehlings test
Opphavsmann: Bjørg E. B. Aurebekk

 

 


Hensikt

Vise hvordan vi kjemisk kan påvise monosakkarider.

Innledning

Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkarid, samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Den beholder blåfargen når den blir varmet opp med sukrose. Holder vi melkesukker og maltsukker utenfor dette forsøket, kan vi bruke Fehlings væske til å påvise monosakkaridene glukose og fruktose.

Utstyr

Destillert vann, teskje, vernebriller, 3 reagensrør, begerglass 250 ml, Fehlings væske, rørepinne, fruktose, glukose, sukrose, varmeplate, merketape, tusj.

Framgangsmåte

  1. Ha en ½ teskje glukose, fruktose og sukrose i hvert sitt reagensrør.
  2. Merk ved hjelp av merketape og tusj slik at du kan holde rede på hva som er i de ulike reagensrørene.
  3. Tilsett et par ml vann i hvert av de tre reagensglassene og rist dem godt. 1 ml Fehlings væske tilsettes til slutt i hvert av reagensglassene.
  4. Sett de tre reagensrørene i et vannbad på en varmeplate. Reaksjonen går raskere ved høy temperatur.
  5. De tre reagensglassene vil oppføre seg forskjellig. Før vi satte dem i vannbad, hadde alle tre en mørk blå farge etter at de var blitt tilsatt den mørkeblå Fehlings væske. Etter at rørene har stått i vannbad noen minutter, vil det skje forandringer i fargen.
    Noter hvilke fargeforandringer du så.
Relatert innhold

Fagstoff

Praktisk stoff for

Generelt