Oppgave

Forsøk: Lag din egen hudkrem

Publisert: 24.06.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Hudkrem kan lages av enkle og billige ingredienser, og det er morsomt å smøre seg med noe som man har laget selv. Her er oppskrifta.

Krukke med egenprodusert krem. Foto.Hudkrem
Fotograf: Bjørg E. B. Aurebekk
 

 

 

 

Hensikt

Lære hvordan vi kan lage en enkel hudkrem.

Innledning

Ordet kosmetikk kommer fra det greske ordet kosmetikos, som betyr kunsten å pynte. Basis for mange kosmetiske produkter er en emulsjon, som er en kombinasjon av to stoffer, som normalt ikke er blandbare med hverandre, og som derfor danner to faser. Kremen lages av en fettfase og en vannfase som bindes sammen med en emulgator. Her er emulgatoren trietanolamin. En emulgator er et stoff som der hvert molekyl har en del som er fettløselig og en del som er vannløselig, slik at emulgatoren danner en slags bro mellom fettfasen og vannfasen.

Utstyr

2 begerglass på 250 ml, 2 glasstaver, 1 målesylinder på 100 ml, 1 lite glass med lokk, 2 sprittermometre, vekt, kokeplate og briller.
Parfyme eller aromaolje, kokosfett, parafinolje, stearinsyre, trietanolamin, glyserol.

Framgangsmåte

  1. Vei 1,0 g trietanolamin i et 250 ml begerglass. Tilsett 5,0 g glyserol og 30 ml vann.
  2. Vei 20 g kokosfett, 5 g parafinolje og 5 g stearinsyre i et annet 250 ml begerglass.
  3. Sett begge begerglassene på en kokeplate og varm forsiktig til temperaturen blir 70 oC i begge begerglassene, mens du rører med en glasstav.Her må du være forsiktig slik at blandingen i begerglass 2 ikke støtkoker. Husk brillene!
  4. Når temperaturen er ca. 70 oC i begge glassene, tas de av platen.
  5. Hell innholdet i begerglass 1 over i begerglass 2 og rør i blandingen med en glasstav hele tiden til temperaturen er under 40 oC.
  6. Tilsett noen dråper parfyme eller aromaolje og ha kremen over i et lite glass med lokk eller noe tilsvarende.
  7. Finn på et navn på hudkremen din og lag en innholdsfortegnelse. Skriv navn og innholdsfortegnelse på en merkelapp som du limer på glasset.

 

Resultater og spørsmål

  1. Kremen kan oppbevares i omkring tre måneder i kjøleskap, men bare en måneds tid i romtemperatur. Hvorfor holder kremen seg lenger hvis den står i kjøleskap, tror du?
  2. Kremen har begrenset holdbarhet fordi den ikke inneholder noen konserveringsmidler. Hvilken funksjon har et konserveringsmiddel?
  3. Hudkremer og majones er eksempler på emulsjoner. Hva er en emulsjon? Prøv å finne flere eksempler på emulsjoner.
Relatert innhold

Praktisk stoff for

Generelt