Oppgave: Drøfte

Etiske dilemmaer – eksempler og oppgaver

Publisert: 27.02.2013, Oppdatert: 28.07.2017
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut
Kunde med handleposer

Her presenterer vi noen etiske dilemmaer som kan forekomme i serviceyrker. Bruk tid på å komme fram til handlemåter, og begrunn handlemåtene du velger.

PresangHva gjør du hvis du får en gave av en kunde?
Fotograf: Lise Åserud
 

BokhandelEr det greit å bruke jobben til å hjelpe venner?
Fotograf: Berit Roald
 

Oppgave:

Det er ikke så lett å vite hva som er rett og galt i en situasjon. Klikk på bildet under så finner du en oppgave der du kan velge ulike svaralternativer.

Image showing the thumbnail for content named \"Yrkesetisk dilemma: Arbeidstid\"Yrkesetisk dilemma: Arbeidstid
Forfatter: Guri Bente Hårberg, Gro Nedberg Grønlid
Leverandør: Amendor AS
 

Å ta imot gaver

 • Tenk deg at du er lærling, og at du en dag møter en kunde som vil gi deg en gave. Hva gjør du? Beskriv en slik situasjon mer detaljert innenfor et fag du har lyst til å arbeide i. Hvilke etiske betenkeligheter ser du med å ta imot en gave fra en kunde?
 • Tenk deg at du er ansatt i en butikk, og at du en dag får en gave fra en selger som er innom. Du er opptatt med en kunde akkurat når selgeren legger igjen varen, og selgeren legger igjen en lapp til deg sammen med gaven. På lappen står det: «Du er alltid så flink til å selge produktene mine, og derfor skal du få et av dem. Ta denne genseren, bruk den og vær min reklamemodell.» Du blir først glad, men så begynner du å tenke på det etiske i dette. Hva kan være etisk uforsvarlig i denne sitasjonen? Hva velger du å gjøre?

Å «hjelpe» venner

 • Tenk deg at du arbeider i en bokhandel. En av de mange bøkene dere har i butikken, er skrevet av en du kjenner godt. Du vet at vennen din får betaling per bok som blir solgt. Du synes boka er ganske god. Vil du anbefale kundene dine denne boka framfor andre bøker som er like gode? Ser du noen etiske betenkeligheter med å anbefale denne boka framfor andre bøker?

Når en kollega kommer for seint på jobb

 • Tenk deg at du har en kollega som alltid kommer for seint. Fram til nå er det bare du som har sett det. På sikt vil dette føre til problemer – det er jo en grunn til at dere skal være to på jobb når arbeidsdagen starter. Hva skal du gjøre i denne sitasjonen?
  Gå sammen to og to. Bytt på å være den som kommer for seint, og den som alltid møter presist. Spill situasjonen som et rollespill. Når begge har spilt begge rollene, kan dere gå sammen med noen andre. Spill rollespillet for hverandre. Vurder i etterkant hva som ble likt, og hva som ble ulikt.

Hvordan vil du handle i disse tilfellene?

 • En kunde kommer inn i butikken. Hun forteller at hun har sett på tv at noen av de varene dere selger, er produsert av barn. Hva gjør du?
 • En kunde er opptatt av at alt han kjøper, skal være produsert så «grønt» som mulig. Hva gjør du for å hjelpe kunden?
 • En kunde prøver klær og har funnet fram noe som du synes ser helt grusomt ut på denne kunden. Selv er kunden strålende fornøyd. Hva sier du til kunden når hun spør hva du synes? Denne oppgaven kan du også spille som et rollespill sammen med en av dine medelever.

Hvem bestemmer?

 • Du er sjåfør og frakter en gruppe passasjerer som har det travelt og skal rekke et viktig møte. Det er høst, og det begynner å bli kaldt. Du har gode dekk, god bil og er en god sjåfør. Passasjerene ønsker at du skal kjøre så fort det er tillatt, slik at de kommer fram i tide. Hvilke vurderinger gjør du?