Fagstoff

Konflikt

Publisert: 20.03.2013, Oppdatert: 04.03.2017

Scene fra Ibsens drama "Brand", med skuespillerne Sven Nordin og Maria BonnevieI Henrik Ibsens drama «Brand» vinner presten Brand beundring- en og kjærligheten til Agnes fordi han kompromissløst lever etter verdiene sine. Men de absolutte kravene han stiller til seg selv og andre, skaper også store kon- flikter og er årsaken til at både Agnes og barnet deres dør. 

Ingen konflikt – ikke noe drama

Hva handler et drama om? Det må være noe som er verdt å fortelle om, noe som engasjerer oss, og som vi synes er spennende. Engasjerte blir vi når vi møter dramatiske personer som vi kan kjenne oss igjen i, og spenning får vi når disse personene møter utfordringer eller havner i konflikter og vi får se hvordan de prøver å løse dem. Vil de lykkes eller mislykkes?

Konflikter kan oppstå på mange måter. For eksempel kan ytre forhold som intriger, forviklinger og lovbrudd skape problemer for personene. De kan havne i en interessekonflikt med andre eller bli stilt overfor et vanskelig verdivalg. De kan komme i et motsetningsforhold til enkeltpersoner, samfunnet, naturen, skjebnen eller gudene – eller kanskje må de kjempe en indre kamp med seg selv.

Eksempel

Dramaet Romeo og Julie av William Shakespeare handler om to unge mennesker som blir forelska i hverandre. Familiene deres har ligget i blodig konflikt med hverandre i generasjoner, og derfor er et ekteskap mellom de to elskende utenkelig.

Kjærligheten mellom Romeo og Julie er så sterk at de to likevel prøver å overvinne hindringene som omgivelsene har lagt i veien for dem. En kan si at de velger kjærligheten og glemmer lojaliteten til foreldre og slekt. Men om de to hadde handlet slik samfunnet ventet av dem, ville det rett og slett vært heilt uinteressant for oss å høre om!

Evig aktuell?

Historia om Romeo og Julie har fascinert publikum i over fire hundre år. I 1996 laga regissøren Baz Luhrman sin versjon av dramaet, med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hovedrollene. I traileren til filmen kan du se hvilket miljø Luhrman har plassert Romeo og Julie i denne gangen. Fins det konflikter som alltid vil være aktuelle?

Kampscene fra musikalen "West Side Story"Leonard Bernsteins musikal «West Side Story» fra 1957 er ei moderne utgave av «Romeo og Julie». Bernstein plasserte handlinga i et gjengmiljø i New York. Musikalen ble filmatisert i 1961, og scenen ovenfor viser en kamp mellom de to rivaliserende gjengene «The Jets» og «The Sharks».