Fagstoff

Dramatisk diktning

Publisert: 20.03.2013, Oppdatert: 24.08.2017

Manuskript. Foto.Manuskriptet fra Jens Bjørneboes første skuespill "Ingen har sett oss". 

Hva er et drama?

Et drama er en skjønnlitterær tekst som er skrevet for framføring på en scene. Dramamanuskriptet danner grunnlaget for en filmproduksjon eller ei teaterforestilling, der ikke bare ordene, men også lyssetting, lyd, musikk, sminke, kostymer og scenebilde spiller ei viktig rolle. Vi kan derfor si at dramaet er både en skriftlig sjanger og en muntlig, sammensatt tekst.

Scene frå musikalen "Hair". Foto.Scene fra musikalen "Hair": Musikk, dans, kostymer og lyssetting utgjør en viktig del av forestillinga. 

Forskjeller mellom dramatisk og episk diktning

I ei fortelling formidles handlinga gjennom en forteller, og det som blir fortalt, har allerede skjedd. I et teaterstykke eller en film får publikum derimot oppleve handlinga "på direkten" og som øyenvitner, så å si. Og mens en historieforteller har mulighet til å gi sitt publikum et direkte innblikk i personenes tanker og følelser, må tilskuerne i teatersalen tolke replikker, kroppsspråk, klesdrakt og andre tegn for å danne seg et inntrykk av hva slags mennesker karakterene på scenen er, og hvorfor de handler som de gjør.

Fra dramatekst til teaterforestilling

Møt to teaterarbeidere, regissør Leif Stinnerbom og skuespiller Heidi Ruud Ellingsen. Hvordan arbeider de med et teatermanus? I videoklippet nedenfor får du høre litt om dette.

I denne videoen får du se noen scener fra teaterforestillinga Fossegrimen. Fossegrimen er en skikkelse fra norsk folketro. Han er musikalsk, holder til ved fosser og kverner og spiller i mørke og stille aftener for å lokke folk til seg.