Oppgave

Toving av ull

Publisert: 19.12.2012, Oppdatert: 04.03.2017

Tova sitteunderlag  

Dette er en enkel innføringsoppgave i toving, som du kan bruke som utgangspunkt til spennende egendesignede produkter.

 

Utstyr til tovingUtstyr til toving 

Ull før og etter tovingUll før og etter toving

 

Massiv toving  - en enkel innføring i hvordan det kan gjøres.
 

I denne oppgaven skal du jobbe med tekstilmaterialet ull. Du skal få oppleve hvordan fibrene tover seg, og lære litt om tekstilfiber og tekstur.

Utstyr

flytende grønnsåpe (uten fosfat), sprayflaske til såpevann, fast Sunlight-såpe til etterbehandling, bambusmatte, vaskebrett, nylonduk (for å dekke ullen), saks, håndkle og tilgang til vask

Materialet ull

Ull kan kjøpes i mange ulike kvaliteter, men den vi anbefaler til skolebruk, er C1-ull. Den beste filt-ullen i Norge kommer fra spælsauen.

Ullfibrer er omgitt av et skjellag som vi må fjerne for at ullen kan krympe. Ullfettet kaller vi lanolin, og dette er en form for såpe. Ubehandlet ull vil lett tove seg når vi har vann på og gnir den lett sammen. Når vi kjøper behandlet, farget ull, må vi tilføre såpe for å få den til å tove seg. Ullen krymper mest i lengderetningen, og man må ha minst to kryssende lag med ullfibrer hvis man skal lage et produkt som krymper likt i begge retninger.

I toveprosessen vil du merke, både visuelt og taktilt, at ullteksturen endrer seg. Ullen går frå en åpen og porøs fibermasse til en tett, fast og lodden overflate. Menneskene har laget tekstiler av tovet ull i lange tider.

Bruk av nylondukToving: Bruk av nylonduk 

TovingToving 

Tove ved hjelp av vaskebrettTove ved hjelp av vaskeprett 

TverrsnittTverrsnitt av to sitteunderlag

Oppgave: Toving av sitteunderlag

Framgangsmåte:

 • Lag klar all ullen du skal bruke i toveprosessen.
 • Lag en såpeblanding med forholdet én del såpe og ti deler vann. Vannet skal være cirka 40 – 45 °C.
 • Legg ullen på en bambusmatte. Skal sitteunderlaget være 40 cm x 30 cm, må du regne med cirka 30 prosent ekstra til krymping. Det vil si at flaten bør være cirka 52 cm x 39 cm når du starter arbeidet.
 • Legg på et kryssende lag med ull, klapp forsiktig rent vann inn i ulla og legg på en tynn nylonduk. Klapp/klem vann inn i ullen, før du går over til å gni med lette sirkelbevegelser. Ull har en spesiell struktur ved at den har mikroskopiske «pigger» som tover seg sammen i prosessen.
 • Snu ullen og jobb med lette sirkelbevegelser også på denne siden.
 • Legg på flere lag med ull, minst fire til seks stykker, til et sitteunderlag. Bruk sprayflaske og spray varmt grønnsåpevann på filten.
 • Når selve toveprosessen er ferdig, bruker du Sunlight-såpe og varmt vann (cirka 45 °C) til toving av arbeidet. Bruk gjerne et vaskebrett til å gni ullen på. Varme og friksjon gjør at ullen krymper. Filten blir tettere og fastere med mye arbeid, og husk at et sitteunderlag med moderat toving kan være like varmt som et hardt tovet sitteunderlag. Dette er fordi luft isolerer.
 • Skyll filten ren for såpe.
 • Rull filten inn i et håndkle til tørking.
 • Når sitteunderlaget er tørket, kan du klippe det ut i en valgt form.

I en slik prosess kan vi enkelt lage egen design ved å bruke flere ulike farger med ull og legge
dem i forskjellige mønstre. Ut fra store tovede flak kan vi lage mye forskjellig. Tenk på det
som egne tekstiler klare til bruk.

Det som skal leveres inn, er:

 • Ferdig tovet sitteunderlag (eventuelt designprosess)