Fagstoff

Lydredigering i Audacity

Publisert: 19.12.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Gutt lytter til musikk. Foto.   

Et lydprogram brukes til å ta opp lyd, redigere lyd og lagre lydfiler. Dersom du ikke allerede har et lydredigeringsprogram på datamaskinen din kan du laste ned gratisprogrammet Audacity.

Kom i gang med Audacity

  Dersom du ikke allerede har tilgang til et lydredigeringsprogram, kan du laste med programmet Audacity gratis fra nettet. Du kan bruke Audacity til å ta opp lyd, redigere lyd og lagre lydfiler i ulike formater. Nedlasting av Audacity lydprogram 

Ta opp og lagre lyd

   Når du skal gjøre et lydopptak, må du enten koble til en mikrofon i mikrofoninngangen på datamaskinen, eller bruke den innebygde mikrofonen. Du kan også importere en lydfil du allerede har tatt opp på en ekstern lydopptaker eller på mobilen.

Klipp bort de delene av opptaket du ikke vil bruke. Dersom du skal jobbe videre med lydfilene, bør du lagre dem som wav-filer. Det er ukomprimerte lydfiler som beholder full kvalitet. Dersom du skal dele en lydfil med andre på nett eller mobil, er det mest vanlige lydformatet Mp3. Mp3-filer er komprimerte lydfiler.

Miks sammen flere lydspor

   I Audacity kan du klippe sammen ulike deler av et lydopptak til en sammenhengende lydfortelling. Prøv å gjøre overgangene "uhørlige". Da må lydnivået på klippene være så likt som mulig. Det samme gjelder den bakgrunnslyden som finnes på opptakene.

Du kan også mikse flere lydspor. Det betyr at du for eksempel kan legge på bakgrunnsmusikk eller lydeffekter.

Veiledning skritt for skritt: Slik bruker du Audacity 

Lydeffekter som du fritt kan bruke: freesound.org