Oppgave: Arbeidsoppdrag

Fisk tilberedningsmetoder – temaoppgave

Publisert: 02.01.2013, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Målet med oppgaven er at du skal:

  • vise at du kan velge riktig fisk til forskjellige tilberedningsmetoder
  • vite hva som skjer med fisken ved bruk av forskjellig tilberedningsmetoder
    • smak
    • konsistens

torsk

Informasjon til oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på 7 timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.

Teoretisk oppgave

Fiskedisk.  

Dere skal lage en oversikt over hvilke typer fisk som egner seg best til disse tilberedningsmetodene:

 

  • posjert
  • lutet
  • gravet
  • raket
  • røkt
  • dampet
  • syltet
  • farse

Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell.
Husk å begrunne valgene deres av tilberedningsmetoder!

 

Praktisk oppgave

Konsistens og smak

Kokk smaker på mat.  

Klassen deles inn i grupper på 3 eller 4.

 

  • Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.
  • Hver gruppe skal skrive og levere inn hver sin rapport om hvordan de opplever konsistens og smak på fisken.
  • Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene. Det er viktig at dere får frem hvordan dere opplever fiskens konsistens og smak.

 

Annen info:

Gruppe 1 lager rømmesaus.

Gruppe 2 koker poteter.

Gruppe 3 steker løk.

Gruppe 4 dekker bordene.

 

Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.

 

Gruppe 1

Dere får utlevert 600 g laksefilet.

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 2

Dere får utlevert 600 g torskefilet

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 3

Dere får utlevert 200 g laksefilet, 200 g torskefilet og 200 g flyndrefilet.

  • 200 g flyndrefilet skal varmrøkes.
  • 200 g torskefilet skal varmrøkes.
  • 200 g laksefilet skal varmrøkes.

Gruppe 4

Dere får utlevert 500 g laksefilet, 500 g hysefilet og 500 g torskefilet.

  • Dere skal lage fiskekaker av laksefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av torskefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av hysefileten.
Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de tre fiskeslagene.

 

Oppgaver

Aktuelt stoff

Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff