Aktualitet

Nytt og gammelt mellom julepermene

Publisert: 12.12.2012, Oppdatert: 09.06.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo aktualitet  

Dette er saken:

Jul er synonymt med julehefter. I over 100 år har juleheftene satt sitt preg på høytiden.

 

 

 

  Nemi julehefteNemi: Skrives og tegnes av Lise Myhre. Serien så dagens lys sommeren 1997 i bladet «Larsons Gale Verden», under tittelen «Den mørke siden».  

 

Visste du at...
julehefter er et særnorsk fenomen som er over 100 år gammelt.

 

 

JulehefterINTERAKTIV GRAFIKK: I de siste 15 årene har mange norske serieskapere også gitt ut julehefter. Se de seks mest populære juleheftene.   

 

 

Tarzan julehefte fra 2000INGEN JUL UTEN: «Tarzan vender tilbake», julehefte fra 2000. 

 

 

 

QuizknappTarzan 

 

Nytt og gammelt mellom julepermene

«Lunch» er blant nykommerne i floraen av norske julehefter. Men det finnes også noen gamle travere. Den som vil pløye seg gjennom alle årets julehefter, må henge i. Heftene er omkring 70 i tallet, og hovedpersonene er alt fra actionhelter til norske klassikere og moderne hverdagshelter – og antihelter.

– Det er det som er litt sjarmerende også, at det er nytt og gammelt side om side, sier Børge Lund, som står bak tegneserien «Lunch».

Andre ferskinger blant juleheftene er «Julebords of Norway» og «Reisen til Julestjernen», også aktuell på kino, og «Julekongen», som er årets julekalenderserie på NRK.

Tradisjon

«Knoll og Tott» kom til Norge som vårt første julehefte i 1911. Siden har en rekke nye hefter kommet til, fra både utland og innland. De siste 15 årene har spesielt mange norske serieskapere kommet på banen også i juleform.

Men noen norske hefter har stått i julehyllene i et par mannsaldre allerede. Blant dem er «Vangsgutane» og «Ingeniør Knut Berg», med tradisjoner tilbake til 1940, skriver NRK. «Vangsgutane» ble en suksess blant annet fordi serien fortalte om norske forhold og livet på bygdene, tror forlagsredaktør Roald Waktskjold i Fonna Forlag.

Vangsgutane julehefteVANGSGUTANE: Er en klassisk, norsk tegneserie skrevet av Leif Halse. Serien var først gitt ut som en serie i ukebladet «Nynorsk Vekeblad» fra 1940 til 1954. Den har også kommet ut som julehefte i mange år.    

– Det var mange som kjente seg igjen i serien. De yngre leserne leste om ting som også de syslet med, både til hverdags og i helgene. Med en varsom fornyelse holder den seg godt den dag i dag, sier han til NRK. «Ingeniør Knut Berg» var – og er – en spenningsserie, og var en motvekt til amerikanske science-fiction-serier.

Julestemning med Tarzan

I Norge hadde Tarzan-tegneseriene sin storhetstid fra 1960-tallet og fram til 1980-tallet. Første Tarzan-julehefte kom i 1947. De var populære i cirka 25 år.

– Tarzan-juleheftene husker jeg godt. For at vi skulle sitte i ro mens foreldrene stelte i stand til jul, fikk søsteren min Knoll og Tott. Jeg fikk Tarzan. Jeg får fortsatt julestemning når Tarzan nevnes. Det forbinder jeg med jul og granbar, forteller Fredrik Wandrup.

Egmont gjorde et forsøk på å gjenopplive tegneserien som julehefte i 1999, men det ble lagt ned igjen etter heftet i år 2000.
– Jeg tviler på at det kommer nye Tarzan-striper. Verden har nok gått fra ham, konkluderer tegneserieekspert Morten Harper.

Relatert innhold

Aktuelt stoff

Aktuelt stoff for