Fagstoff

Livsstilssykdommer – sirkulasjon

Publisert: 13.12.2012, Oppdatert: 03.10.2017
Overvektig

Hjerte- og karsykdommer er en samlebetegnelse for en rekke sykdommer i hjertet og i kroppens blodårer. De vanligste hjerte- og karsykdommene er hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertekrampe. Årsaken til disse sykdommene er oftest knyttet til livsstil. Omtrent halvparten av alle dødsfall i Norge skyldes hjerte- og karsykdommer.

BlodtrykksmålingAvvikende blodtrykk kan være tegn på hjerte- og karsykdommer. 

Illustrasjon av blokkeringer i kransarteriene.Fettavleiringer i kransarteriene forårsaker innsnevringer og blokkeringer av blodårene. Dette begrenser blodstrømmen til selve hjertemuskelen og kan forårsake hjertekramper eller et hjerteinfarkt. 

HjertestarterEn hjertestarter er et teknisk hjelpemiddel for å hjelpe mennesker med hjertestans eller rytmeforstyrrelser i hjertet. Hjertestarter er obligatorisk ved alle kamper på toppnivå i fotball, håndball og ishockey. 

SigaretterSigaretter – en av sirkulasjonssystemets verste fiender. 

SyklingTa sykkelen i stede for å bli kjørt med bil.

Hvordan oppstår hjerte- og karsykdommer?

Årsakene til hjerte- og karsykdommer er sammensatte, men vi vet at risikoen for å få disse sykdommene øker med usunt kosthold, røyking, lite fysisk aktivitet, alkohol og stress. I tillegg er noen mer arvelig belastet enn andre.

Alle hjerte- og karsykdommer oppstår på grunn av åreforkalkning (aterosklerose), som er en langsom tetting av blodårenes innside.

Kolesterolet som omgir mettet fett, fester seg til blodåreveggene (fettavleiring) slik at de blir trangere. Dette fører til at blodgjennomstrømningen hemmes, og cellene får dårligere tilførsel av oksygen og næringsstoffer. Noen ganger løsner biter av belegget i årene og følger med blodstrømmen. Dette kan føre til fullstendig tetting av en blodåre et annet sted i kroppen. Dette kaller vi blodpropp.

Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt er den vanligste sykdommen tilknyttet sirkulasjonssystemet. Sykdommen innebærer at blodforsyningen til hjertets egne blodårer, kransarteriene, reduseres av en blodpropp, og deler av hjertemuskelen kan dø.

Det er viktig å få behandling så raskt som mulig for at skaden på hjertet ikke skal bli altfor stor. Over 90 prosent av dem som får hjerteinfarkt, overlever. Dersom det er mindre innsnevringer i kransarteriene, kan man få hjertekrampe, angina pectoris. Dette skader imidlertid ikke hjertet, men det gir smerte.

Video om hjerteinfarkt 

Hjerneslag

Hjerneslag skyldes hovedsakelig at en blodåre i hjernen er tett eller sprekker. Dette gir symptomer som lammelse av arm og ansikt på den ene siden av kroppen, språkproblemer og nedsatt bevissthet. Konsekvensene av et hjerneslag avhenger av hvilke celler i hjernen som er rammet av for lite oksygen.

Video om hjerneslag 

Forebygging

Enkle tiltak kan redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Fysisk aktivitet og sunt kosthold er forebyggende. Samtidig er det viktig å unngå røyking. Ungdom anbefales å være fysisk aktive slik at man blir andpusten, i én time hver dag. Dette innfrir du lett ved å gå eller sykle til skolen og fritidsaktiviteter.

Oppgaver

Aktuelt stoff

Praktisk stoff

Relatert innhold

Faglig

Fagstoff