Fagstoff

Konteiner

Publisert: 06.02.2013, Oppdatert: 04.03.2017

Konteinere kan brukes til de aller fleste godstyper, og vi deler konteinere inn i to hovedgrupper: ISO-konteiner og eurokonteiner.

ISO-konteineren har standardiserte fester og har som regel en lengde på 20 eller 40 fot og en bredde på 8 fot. Klikk på denne lenken: ISO-containeren, så får du flere opplysninger.

Eurokonteineren er mer kjent under betegnelsen vekselflak. Den er 7,15 meter lang og 2,5 meter bred og er utstyrt med ben. Volumet er på cirka 45 m3. Klikk her for flere opplysninger.

Containerhavn på Øra
Fotograf: Espen Bratlie

ISO-konteineren er tilpasset skip. Fraktefartøyer langs kysten tar konteinere som dekkslast, og i oversjøisk fart blir konteineren transportert på celleskip. Disse skipene er tilpasset konteinertransport. Se på filmen her.

Over lange avstander, eller når det haster med leveringen, foretrekker man flyfrakt dersom godset kan transporteres med fly. Verdien på godset og godsets økonomiske bæreevne er faktorer som spiller inn når man vurderer flytransport. Ved flyfrakt benyttes det også konteinere, men da er konteinerne tilpasset flyets skrog. Klikk her for å se mer om flyfrakt.