Aktualitet

Historisk tilbakeblikk: Høyesterett ga Henki medhold

Publisert: 27.11.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

AIDS-syke Henki Hauge Karlsen vant i høyesterettVANT I HØYESTERETT: - Jeg er overlykkelig. En lang og slitsom kamp er endelig over, sa Henki Hauge Karlsen da Høyesterett fredag ga ham medhold i at han er urettmessig oppsagt og at han skal få jobben ved restaurant Papillon i Fredrikstad tilbake.    

 

Gledestårer og champagne

Rettslokalet var fullt av interesserte og venner av Henki Hauge Karlsen, som tydelig beveget hørte at dommen ble lest opp. Den første champagneflasken ble åpnet i Tinghusets korridorer, hvor venner og sympatisører utbrakte en skål for Henki Hauge Karlsen og det de betegnet som den største seieren i kampen mot aids i Norge.

Karlsens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, betegnet dommen som en "fredspris fra Høyesterett". - Endelig kan HIV-positive få fred for all den diskriminering de utsettes for, sa Staff. Han sa han var mektig imponert over kampen hans klient har ført de siste tre årene.

- Han har kjempet for en av de mest diskriminerte og misforståtte gruppene i samfunnet. Denne seieren er meget fortjent. Dommen viser også at en domsavgjørelse kan være uriktig helt til saken har vært gjennom Høyesterett, sier Staff.

Motpartens prosessfullmektig da saken var oppe for byretten og lagmannsretten, høyesterettsadvokat Thorvald Grindstad, betegner dommen som overraskende. - Det er en rekke viktige argumenter for at den AIDS-syke Hauge Karlsen ikke skulle tas inn igjen, sier Grindstad, som nå vil drøfte saken med sin klient, eieren for restaurant Papillon i Fredrikstad, for å finne "en løsning som er tilfredsstillende for alle parter".

 

Helsedirektoratet: Hurra!

Venner og ukjente sympatisører kom fram og ville klemme og lykkønske Henki da dommen var falt. Da Hauge Karlsen kom innom Helsedirektoratet, fant spesiallege Svein-Erik Ekeid spontant fram en flaske fruktchampagne. - Hurra! sa Ekeid spontant.

- Det går ikke an å måle hva Henki Hauge Karlsen har betydd for bekjempelsen av AIDS i Norge, sa Ekeid til NTB. Han roste Henki Hauge Karlsen for å ha gjennomført en kraftprestasjon det står respekt av.

 

Overlege Stig Frøland ved Rikshospitalets AIDS-avdeling betegner dommen som en viktig seier i kampen mot AIDS. - Nå er en av truslene enkelte har opplevd mot å la seg teste, fjernet. Det vil bli mindre vanskelig å stå fram som HIV-smittet etter Henki-dommen, sa Frøland.

 

Alfred Skaiaa, som var LO-oppnevnt medlem i byretten i 1987, sier at dommen vil skape presedens. - Den er prinsipielt viktig også for HIV-smittede i de andre nordiske landene.

 

Ser fram til å jobbe

- Etter denne dommen kan andre HIV-smittede slutte å leve skjult, sa Henki Hauge Karlsen som ble feiret fredag med fest i Folkets Hus.

 

- Nå ser jeg fram til å begynne å arbeide igjen, sa mannen som mer enn noen har gitt den fryktede AIDS-sykdommen et ansikt.

 

 

Denne artikkelen er første gang publisert: 30. september 1988.

Red.merk: Henki Hauge Karlsen døde 28. desember 1988.

Relatert innhold

Til fordypning