Fagstoff

Svinn ved prising

Publisert: 26.11.2012, Oppdatert: 08.08.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Politibil

Det å sette riktig pris på en vare er utrolig viktig. Prisen er helt sentral i forhold til hvor mye penger bedriften skal tjene på varen.

Prislapp på plagg fra KappAhlPrislapp på plagg fra KappAhl.
Fotograf: Åshild Breian
 

Kontrollerer du noen gang kasselappen når du handler?Kontrollerer du noen gang kasselappen når du handler?
Fotograf: Dan P. Neegaard

I dag er det ikke så ofte varer prises manuelt, men det skjer. Det er da viktig å kontrollere at prisen faktisk stemmer. Dersom det er prislapper på varen, er det viktig at ansatte har kontroll på prisen når kunden skal betale. Det skjer nemlig at prislapper byttes. Kunden kan sette en annen og lavere pris på varen enn det som skal være. Dette kaller vi tyveri gjennom å endre prisen.

Ved maskinell prising må prismaskinen innstilles riktig. Tenk om det blir stående kr 9,90 i stedet for kr 99,00! Det er fort gjort å sette komma et lite hakk feil.

I dagens teknologiske verden brukes ofte datasystemer for å registrere pris. Man skanner da strekkode eller et annet kjennetegn på varen og legger deretter inn prisen på varen. Det er da viktig å være konsentrert når man legger inn priser, så man ikke registrerer feil pris. En rimelig vare som prises litt feil, kan gi butikken et stort tap dersom varen selges i store mengder på kort tid.