Fagstoff

Svinnhjulet

Publisert: 26.11.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Politibil

I Norge går ca. 2 milliarder kroner tapt årlig pga. svinn. Svinn reduserer altså bedriftenes fortjeneste, og tiltak mot svinn er derfor ofte svært lønnsomme.

Penger
Fotograf: Gorm Kallestad
 

Handlekurv med matvarer
Forfatter: NTB scanpix
Fotograf: Mattis Sandblad
 

Dagligvarehandelen.no 20. juni 2012:

“I Tyskland registrerte detaljhandelen et svinn på 3,8 milliarder euro i fjor. Det tilsvarer 28,5 milliarder kroner. Uærlige kunder står for halvparten, mens medarbeidere står for 800 millioner euro.”

“Den tyske detaljhandelen investerer årlig rundt 1,2 milliarder euro i sikkerhetsutstyr. Totalt betyr dette at 1,3 prosent av total-omsetningen går tapt på grunn av svinn og kostnader knyttet til bekjempelse av svinn."

 

Elevene i 2S ved Gjennestad videregående skole har laget denne videoen  om svinn. Kan du og klassen din lage noe tilsvarende?

Svinn er tap av verdier. Alle som driver eller er ansatt i en bedrift, er opptatt av lønnsomheten. Det er lønnsomheten som sikrer videre drift, at alle har en jobb å gå til, og kan heve lønn i slutten av hver måned.

 

Litt grovt kan vi si at svinn er en følge av slurv, inkompetanse, dårlige rutiner og uærlighet. Heldigvis kan vi klare å fjerne alle disse elementene.

 

Svinn i dagligvarehandelen

En av bransjene hvor det jobbes mye mot svinn, er dagligvarehandelen. I kjeden ICA har de satset bevisst på de ansatte. Trivsel og god opplæring er kanskje det som reduserer tyveriene mest. Kompetente og fornøyde medarbeidere er i stand til – og motivert for - å bekjempe svinn i butikkene.

 

Butikksjef Rune Sivertsen i ICA sier at sikkerhet må inngå i de daglige rutinene. Det gjelder også varesikring. Sivertsen har derfor valgt en av de ansatte som supermarkedets markedsansvarlig som skal følge opp tyveriutsatte varegrupper. 

 

Der det er mulig, klebes alarmetiketter både på esken varen ligger i, og på selve varen. Det gjør det enda vanskeligere å stjele for eksempel kostbare hudkremer.

 

Teknisk utstyr til bekjempelse av svinn er én ting. Supermarkedssjefen tror vel så mye på effekten av å forebygge. De ansatte må følge med på og overvåke butikken sin. Ryktes det at det er risikabelt å prøve seg i denne butikken, er det forebyggende og bra.

 

 

Svinnhjulet

For deg som elev er det godt å ha med et hjelpemiddel for å huske hva som inngår i begrepet svinn, og da særlig for butikker. Svinnhjulet er et slikt nyttig hjelpemiddel.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly. Download player

Leverandør: Amendor AS
 

Figuren viser varens ferd til butikken og gjennom butikken. Figuren starter med bestilling og slutter ved kassepunktet.