Aktualitet

Journalister trues til taushet

Publisert: 14.11.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo aktualitet  

Dette er saken

Ifølge Norsk Journalistlag har 40 % av norske journalister blitt truet eller utsatt for vold de siste fem årene.

 

Undersøkelsen ble gjennomført av Arbeidsforsknings-instituttet (AFI) i juni 2012. 3697 medlemmer svarte.

 

Ressurser

Nina Johnsrud i samtale med Egzon Avdylipå pressekonferansen til Profetsens UmmahNina Johnsrud i samtale med Egzon Avdyli fra Profetens Ummah. 

I november 2012 mottok Nina Johnsrud Fritt Ords honnørpris. Hun har flere ganger blitt truet av ytterliggående muslimer.

 

Trusselen var som et slag i magen 

 

Fritt Ords Honnør til Nina Johnsrud 

 

NJ om vold mot journalister:

Norsk journalistlags rapport om vold mot journalister  

 

Rapporten ble lagt fram i juni 2012 (17 min):

 

 

 

 

Et risikoyrke

Så langt i år har Reportere uten grenser registrert 53 drap på journalister rundt om i verden. Journalist er blitt et risikoyrke.

 

Reportrar utan gränser 

I 2006 ble Nina Johnsrud beskutt i sitt eget hjem. 

(12.11.12 ) Nina Johnsrud ble truet av fanatiske islamister og fikk huset gjennomboret av kuler.  3. november mottok hun Fritt Ords honnørpris for modig journalistikk.

De siste ukene har nyhetsbildet vært dominert av overskrifter om en ung norsk muslim som har truet jøder og journalister på Facebook og e-post. Dagsavisens journalist Nina Johnsrud har stått fram og fortalt om de truslene hun har mottatt. Hun lar seg ikke kneble.

Fordi hensikten med den trusselen er å true oss til taushet. Men jeg mener at vi journalister har et samfunnsansvar når det gjelder å holde fokus på denne gruppen, sier hun i et intervju med NRK.

Fire av ti norske journalister truet

Nina Johnsrud er ikke alene om å ha blitt truet. I de siste fem årene har 60 journalister blitt fysisk angrepet og utsatt for vold i Norge, ifølge en undersøkelse gjort for Norsk Journalistlag (NJ).

Krimjournalister og fotografer er spesielt utsatt, hele åtte av ti krimjournalister har opplevd trusler de siste årene. Og undersøkelsen viser at fire av ti norske journalister er blitt sjikanert, trakassert eller truet. Tallene viser at sjikane, trusler og vold er et vesentlig større problem enn presseorganisasjonen har vært klar over.

Påvirker journalistikken

Det er hovedsakelig kilder som ønsker å stoppe eller hindre journalisters arbeid, som står bak, men også fra publikum rettes det alvorlige trusler mot journalister. Det dreier seg om drapstrusler, trusler mot familie, hærverk på bil og fast eiendom og ikke minst ærekrenkelser og trusler via sosiale medier, sier rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag til Aftenposten. Det er ofte vanskeligere å vurdere om trusler som formidles via sosiale medier som Facebook og Twitter, representerer en reell fare.

Hensikten med sjikanen og volden er gjennomgående å skremme journalistene fra å publisere saker, eller å hevne oppslag som kilden er lite fornøyd med. Og en tredel av journalistene sier faktisk at truslene har påvirket måten de dekker sakene på.

Et demokratisk problem

Trusler mot pressefolk rammer ikke bare den enkelte journalist, eller den redaksjonen journalisten er en del av. Et velfungerende demokrati forutsetter ytringsfrihet og en fri og uavhengig presse. Kritisk journalistikk avdekker overgrep og maktmisbruk. Derfor er trusler som har til hensikt å skremme journalister fra å publisere saker, en trussel mot det norske demokratiet som vi alle er en del av. Riksadvokaten har signalisert at han tar dette på alvor, og har bedt politiet om å prioritere anmeldelser av trusler mot journalister.

Oppgaver

Aktuelt stoff for