Fagstoff

Hersketeknikker

Publisert: 07.11.2012, Oppdatert: 05.09.2017

Illustrasjonsfoto: personlig maktbrukIllustrasjonsfoto: personlig maktbruk 

Hersketeknikker er uttrykksmåter og atferd som noen bruker for å få en annen person til å føle seg underlegen og dum. Ingen bør finne seg i den slags "argumentasjon". Dersom vi kjenner igjen knepene, kan det være lettere å vite hva man skal gjøre hvis man blir utsatt for dem. I videoklippet forteller Hilde Sandvik litt om hersketeknikker. Sammen med Jon Risdal har hun utgitt boka Hersketeknikker (2007)1 

Om hersketeknikker - Store Studio
Leverandør: NRK
 

Spørsmål

Se videoklippet og tenk over spørsmålene.

  • Hvem kom først opp med begrepet "hersketeknikker"?
  • Hva var bakgrunnen for at begrepet oppstod?
  • Begrepet oppstod på 1970-tallet. Kan du tenke deg noen grunner til at det oppstod akkurat da?
  • Hvorfor har det ifølge Sandvik vært nødvendig å utvide begrepet?
  • Hva synes du om atferden tidligere statsminister i Sverige, Gõran Persson, demonstrerer her? Hva kan grunnen være til at han opptrer slik?

Berit Ås og hennes fem hersketeknikker

Dette er de første hersketeknikkene tidligere politiker og professor i sosialpsykologi Berit Ås identifiserte på 1970-tallet:
De fem hersketeknikkeneHersketeknikker
Fotograf: Åse Elin Langeland

Prøv å gi ett eksempel på hver av disse hersketeknikkene: usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør, påføring av skyld og skam.
Hva kan motivet være for at vi gjør bruk av slike teknikker overfor andre?

De vanligste hersketeknikkene

Mennesker som bruker hersketeknikker, er først og fremst opptatt av å vise at de har makt. De klarer ofte å "vinne" en diskusjon fordi motparten blir usikker, kanskje til og med redd. Vi skal her se nærmere på noen hersketeknikker som du sikkert kan kjenne igjen. Du har kanskje også brukt dem selv, uten å tenke over hva du egentlig gjorde?

Les om de vanligste hersketeknikkene

Latterliggjøring

Nedsettende kommentarer og personkarakteristikker kan få motparten til å bli sint og miste besinnelsen, eller til å bli såret og taus. I begge tilfeller "vinner" den som manipulerer. "Du er så søt når du er sint!" "Det du sier, er helt høl i huet!" "Noe annet var ikke å vente fra deg. Vi vet da alle at du ikke gjør annet enn å smiske for læreren!"

Et nedlatende kroppsspråk er en annen effektiv måte å forstyrre og såre andre på. Den som ler overdrevent, skjærer grimaser, himler med øynene og løfter øyenbrynene, gir tydelig til kjenne at han ikke tar den som taler, alvorlig.

Stadige avbrytelser

 En som til stadighet avbryter en person som snakker, formidler indirekte: "Jeg gidder ikke å høre på det du sier. Det jeg har å komme med selv, er mye viktigere." De fleste blir irritert når de aldri får snakke ferdig, og når folk er sinte, tenker de gjerne mindre klart. Dermed får den som avbryter, enda en fordel i diskusjonen.

Usynliggjøring

Det er en grunnregel i alle slags samtaler at vi gir hverandre respons. Hvis ingen kommenterer det vi sier, blir vi gjerne usikre og begynner å lure på om vi har sagt noe uvesentlig eller dumt. Hvis dette skjer mange nok ganger, skal det etter hvert mye til før vi igjen tør å ta ordet. Vi blir "usynlige".

Dobbeltstraffing

Med dobbeltstraffing mener vi at samme hvordan vi reagerer, tolkes reaksjonen i verste mening. I videoklippet ovenfor så du et utdrag fra et program med Linn Skåber. Skåber demonstrerer på en mannlig kollega hva det vil si å ha "null sjanse": "Gå på kjøkkenet og smør en brødskive til meg", kommanderer hun. Når mannen blir forvirret og protesterer mot noe som han synes er urimelig, gjør Linn narr av reaksjonen hans. Hadde han reist seg og virkelig laget en brødskive til henne, ville hun sannsynligvis også ledd av dét og påstått at han da måtte skjønne en spøk.

skjul  

 

Diskuter

Hvordan brukes hersketeknikker i sosiale medier?

Gruppeoppgave

Du finner et forsøk i kommunikasjon som dere kan utføre i klassen her: Hersketeknikker - oppgave 

Mer om hersketeknikker:

Om hersketeknikker på ung.no
De fem hersketeknikkeneOppgaver

Praktisk stoff