Aktualitet

YouTube utfordrer TV-bransjen

Publisert: 31.10.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo aktualitet  

Dette er saken

I 2012 lanserte YouTube 60 nye kanaler med innhold fra store amerikanske og europeiske produksjonsselskaper.

 

Slik utfordrer YouTube tradisjonelle TV-distributører og strømmetjenesten Netflix.

 

Ressurser

Anders Fagerjord om profesjonaliseringen av YouTube.

 

I likhet med mange profesjonelle aktører har også NDLA egen kanal på YouTube:

NDLA på YouTube 

 

Chad Hurley og Steven ChenChad Hurley og Steven Chen etablerte YouTube i 2005. 

Fakta om YouTube

  • 1000 milliarder sidehenvisninger pr. år (2011).
  • For hver dag økes videomengden med 12 år.
  • Det lastes opp mer video i løpet av en måned enn alle TV-programmer som er produsert av de tre store nasjonale fjernsynsselskapene i USA (NBC, ABC og CBS) de siste 60 årene, utgjør til sammen.
  • YouTube har 2,2 millioner norske brukere.
  • En gjennomsnittlig YouTube-bruker ser 15 minutter hver dag, til sammenligning ser nordmenn gjennomsnittlig 3 timer på TV hver dag.
(Kilde: A-magasinet nr. 42 2012)

I 2010 fylte YouTube fem år. Mye har forandret seg i løpet av de to årene som er gått siden dette intervjuet ble laget. YouTube er ikke lenger bare en lekegrind for videoamatører, men framstår nå som en profesjonell distributør av TV-innhold.

Ti år som forandret verden

Det finnes ting vi tror har vart evig. Men slik er dei ikke i mediebransjen. Videotjenesten YouTube ble offisielt  lansert i 2015. Nå utfordrer nettselskapet TV-bransjen.

YouTube ble grunnlagt av Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim i 2005. Bare ti måneder etter kjøpte Google selskapet for nesten 11 milliarder kroner.

Jawed lastet opp den aller første videoen på YouTube 23. april 2005. Den heter Me at the Zoo, varer 18 sekunder og er sett over 9 millioner ganger. I løpet av få år har YouTube gått fra å være et leketøy for videoamatører til en distribusjonsplattform for verdens største produksjonsselskaper. Sammen med annen digital teknologi har YouTube endret måten vi konsumerer TV, film og video på.

Ny struktur

De siste årene har YouTube gjennomført en stor opprydning på sine nettsider. Både struktur og oppbygning blir endret. Innholdet blir kanalisert og skreddersydd brukernes behov. Du kan etablere din egen kanal og abonnere på andres. Nettsidene blir mer profesjonelle, og kvaliteten på innholdet skal bli bedre.

Som en del av kanalsatsingen offentliggjorde YouTube mandag 8. oktober 2012 at de har inngått samarbeid med de fleste av de største produksjonsselskapene i Europa, og at de nå lanserer over 60 nye kanaler. YouTube utvidet med dette sin satsing på såkalt original programming, der de viser innhold som er laget av store produksjonsselskaper, eksklusivt for YouTube. Original programming ble for første gang lansert i USA i 2011, da rundt 100 produksjonsselskaper fikk egne kanaler på YouTube.

TV uten TV

Også innen TV-distribusjon ser vi nå tydelige tegn til teknologisk konvergens. Mye tyder på at slaget om fremtidens fjernsyn kommer til å stå på Internett. YouTube har en målsetting om å bli plattformen for neste generasjons TV, der nye smart-TV-er integreres med Internett og Web 2.0. Målet er at det skal bli enklere for deg å finne fram til de videoene du selv ønsker å se. YouTube kan da bli en sterk konkurrent til tradisjonelle norske distribusjonsselskaper som Viasat og Canal Digital, og nye strømmetjenester som for eksempel Netflix.

I 2012 så 15 % av befolkningen i USA TV via Internett. Halvparten av collegestudentene i USA hadde ikke vanlig TV. Trolig er trenden også i Norge at unge vil komme til å se TV på nettet via Google og YouTube, eller via de nye strømmetjenestene som er på full fart inn også her til lands.

– Slik vil YouTube slå TV. Klarer de det, vil de revolusjonere TV, slik de revolusjonerte Internett, sier Frank Lynum til Aftenposten. Medieforsker Paul Bjerke sier til A-magasinet at hvis denne teknologien blir så enkel at en kan se hva en vil når en vil, så vil en få det TV-kanalsammenbruddet en har spådd i over ti år.

Relatert innhold

Aktuelt stoff for

Generelt