Aktualitet

Vi forsker på framtidens mat

Publisert: 10.10.2012, Oppdatert: 04.03.2017

Måltidets Hus - fra gastronomi og vitenskap til industri og lidenskap.

logo aktualitet  En underernært baby fra Niger SULTER: Høye matvarepriser og naturkatastrofer som tørke og flom fører til at det fortsatt er 850 millioner underernærte mennesker i verden.   

 

Marforsker i laboratoriumVIKTIG FORSKNING: Et mål med matforskning og matteknologi er å finne fram til kortreiste, rimelige råvarer, som kan produseres i stort volum, uten å tære på jordas ressurser.  

 

En cupcake laget av insekterLARVER PÅ MENYEN: I deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika er larver, taranteller, gresshopper og andre insekter en vanlig del av kostholdet. Snart kan det bli en del av vårt kosthold også.   

Viste du at...
forskere mener insekter som kilde til protein kan løse den globale matkrisen, redusere klimagassutslipp kraftig og frigjøre vann og landareal som i dag brukes til matvareproduksjon?

 

QuizknappMat til alle!

Dette er saken:

  • FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) anslår at verden må produsere 70 prosent mer mat for å dekke behovet fram til 2050.
  • I løpet av få år vil matmangel, klimaendringer og helseproblemer presse fram en helt ny mathverdag i Norge.
  • NCE Culinology jobber med innovasjon, kunnskapsutvikling og samarbeid i matbransjen, og er organisert under Måltidets Hus i Stavanger.
  • Forskningsdagene 2012 i har tatt for seg fremtidens mat.
  • 16. oktober markerer folk over hele verden FNs matdag.
Nye smaker på vei til din tallerken
Hvorfor er det greit å spise rype og and, men ikke svane og kråke? Forskningsdagene 2012 i Stavanger har tatt for seg fremtidens mat. Les mer. 

 

Verdens matvaredag

Hvert år, den 16. oktober, markeres verdens matvaredag. Dagen ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) i 1979 for å minne om at det fremdeles er mange som sulter i verden. På verdensbasis er sult og feilernæring den største helsetrusselen, og FNs tusenårsmål har satt sult øverst på den globale dagsorden.

 

Fakta om matforskning og teknologi

Forskning og teknologiske framskritt vil bidra til å endre matvanene våre på flere måter.

 

Lenger holdbarhet og mer trygghet:

Ny teknologi som Keep-It og Smart Tag gjør det mulig å si mer om produkters reelle holdbarhet ut fra temperaturene varen er blitt utsatt for.


Utvidet horisont:

Råvarer og metoder fra resten av verden hentes hjem og tilpasses forholdene i Norge.


Sunnere innhold:

Komponenter som er gunstige for helsa kan isoleres og tilsettes produkter mens usunt kan erstattes med bedre alternativer.


Bedre smak:

Nye smakssammensetninger og kombinasjoner av råvarer.


Delikat tekstur og utseende:

Næringsrik og smakfull mat kan bli oppfattet som udelikat hvis den framstår som slimete eller geléaktig. Gastrofysiske metoder kan bidra til å endre tekstur på råvarer slik at vi syns maten smaker bedre.


Pakking og varmebehandling:

Vitenskapelige studier av blant annet pakking og varmebehandling av mat gjør at stadig bedre metoder avdekkes for å gi en optimal smaksopplevelse.

Kilde: NCE Culinolgy

 

Drøft i klassen

  • Hva er matforskning?
  • Hva er sult?
  • Hva er forskjellen på underernæring og feilernæring?
  • Hvilken rolle kan matforskning spille i kampen mot sult?
  • På hvilken måte kan matforskning bidra til at vi får bedre helse?
Relatert innhold