Fagstoff

Respirasjonssystemet

Publisert: 13.11.2012, Oppdatert: 03.08.2017
Svømmeren Michael Phelps

Hvorfor må vi puste? Alle cellene i kroppen må kontinuerlig få tilført oksygen slik at energi kan frigjøres fra næringsstoffene. I tillegg må de kunne kvitte seg med karbondioksidet som dannes. Uten energifrigjøringen klarer ikke cellene å utføre oppgavene sine. Utvekslingen av oksygen og karbondioksid mellom kroppens celler og omgivelsene kalles respirasjon.

Innvendig på luftrør. Foto.Innsiden av et luftrør er kledd med flimmerhår og slimproduserende celler. 

Luftrøret tatt av et elektronmikroskop. Foto.I luftrøret er det cirka 20 bruskringer som hindrer det i å klappe sammen. 

Menneskets lunger. Illustrasjon.Høyre lunge er inndelt i tre lapper, mens venstre består av kun to lapper. Dette fordi hjertet ligger mer over på venstre side og opptar noe av plassen. 

Alveolene. Illustrasjon.Bronkiolene går over i alveoler hvor selve gassutvekslingen foregår.

Oppbygning

Respirasjon er utveksling av oksygen og karbondioksid, og for at gassene skal kunne transporteres inn og ut, trenger de et transportsystem. Luften transporteres til lungene gjennom et rørsystem, luftveiene, som deles inn i de øvre og de nedre luftveiene.

Øvre luftveier

Tegning av respirasjonssystemet. Illustrasjon.Oppbygningen av respirasjonssystemet. De øvre luftveiene består av nesehulen, munnhulen, svelget og strupehodet.
I nesen og nesehulen blir luften renset, fuktet og varmet opp før den passerer videre gjennom svelget. Luftrør og spiserør skiller lag i strupen. Når vi svelger, vil strupelokket dekke over luftrøret slik at mat og drikke ikke kommer inn i luftveiene.

Nedre luftveier

De nedre luftveiene består av luftrøret og lungene.

Luftrøret

Luftrøret er bygget opp av hesteskoformede bruskringer som forsterker og holder luftrøret åpent. Innsiden er kledd med slimhinneceller med flimmerhår som blant annet hjelper med å transportere støv og partikler opp til svelget slik at vi kan kvitte oss med det ved å hoste.

Lungene

Luftrøret deler seg i to hovedbronkier som går inn i høyre og venstre lunge. Der forgrener hovedbronkiene seg i mindre og mindre luftrør som kalles bronkioler.

Bronkiolene står i forbindelse med små lungeblærer, alveoler, som minner om drueklaser. Lungene inneholder til sammen 300 millioner alveoler som utgjør en overflate tilsvarende størrelsen på en tennisbane. I tillegg til den store overflaten er det kort avstand mellom alveolene og omkringliggende kapillærer. Dette gir grunnlag for en effektiv gassutveksling.

Lungene ligger i brysthulen og er beskyttet av brystkassenVeggene i brystkassen dannes av ryggsøylen, ribbeina, brystbeinet og ribbeinsmusklene, mens mellomgulvet danner bunnen.. De er omgitt av en dobbel bindevevshinne. Mellom hinnene er det væske som fungerer som glidemiddel ved bevegelse. Den innerste hinnen er fast bundet til lungeoverflaten, mens den ytterste hinnen er bundet til innsiden av brystveggen.

Oppgaver

Aktuelt stoff

Relatert innhold

Faglig

Fagstoff

Generelt