Fagstoff

Fjernsynsdramaet

Publisert: 19.09.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk logo  

Huskelappen

Et fjernsynsdrama er en fiktiv fortelling framført av skuespillere.


Et drama er ofte delt inn i flere episoder.


Fjernsynsdramaet bruker virkemidler som vi kjenner fra film.


Moderne TV-drama har høy kvalitet.


 

Ressurser

personene bak tv-serien Borgen mottar prisDen danske dramaserien Borgen mottok The British Academy Television Awards i London i mai 2012. 

Om TV-serien Borgen 

 

TV-suksessen Downton Abbey solgt til over 100 land 

 

Den norske dramaserien Erobreren er basert på Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland, gutten fra Grorud som ble Norges første og største TV-kjendis. Ifølge NRK hadde serien en prislapp på 52,3 millioner, og den ble sett av nær 700 000 TV-seere. 

 

Detektimen har vært et fast innslag på norsk fjernsyn helt fra den offisielle åpningen i 1960.

 

Roger Moore 60-tallets store kriminalhelt var britiske Helgenen, som ble spilt av skuespilleren Rooger More. 

Kurt WallanderKrister Henriksson er en av flere skuespillere som har gitt ansikt til politietterforskeren Kurt Wallander. Han kjemper mot mørke krefter i det svenske samfunnet. Men som skandinaviske krimhelter flest kjemper han også mot mørke krefter i seg selv. 

 

Den norske kriminalserien Taxi tar opp problemstillinger som mange norske innvandrerungdommer kjenner seg igjen i. 

 

Om vampyrserien The Twilight Saga 

Atle Antonsen har hatt suksess med komiserien Dag på TV 2.  

Det norske fjernsynsteateret satte opp en rekke stykker av Henrik Ibsen i perioden 1970 til 1990. Forestillingene bærer preg av å være filmet teater.  

Fra teaterscenen til TV-skjermen

Begrepet drama brukes vanligvis om en fiktiv fortelling som framføres av skuespillere på en scene. I fjernsynets barndom ble et fjernsynsdrama produsert på samme måte som en teaterforestilling. Blant annet satte NRK opp mange Ibsen-forestillinger for fjernsyn. Moderne fjernsynsdrama er en egen TV-sjanger som i større grad bruker virkemidler fra fiksjonsfilm.

Dramaserier

De fleste fjernsynsdramaene vises som serier, føljetonger eller såpeoperaer. I dagligtalen bruker vi ofte betegnelsen ”TV-serie” om alle tre sjangrene, men i mediefaget definerer vi det som en periodisk framstilling der fortellingen deles opp i episoder. Les mer om hva som kjennetegner føljetonger og serier.

 

Dramaseriene dukket for første gang opp på amerikansk fjernsyn på 1950-tallet. Fjernsynsdramaet har utviklet seg mye siden den gang, særlig de siste ti årene. Kvaliteten på mange amerikanske TV-serier er i dag på full høyde med kinofilmen. Det samme gjelder europeiske produksjoner, som for eksempel BBC-dramaet Downtown Abbey og de danske seriene Borgen, Matador og Riget. Norske TV-serier som Erobreren og Halvbroren er filmatiseringer av kjente norske romaner.

Kriminalserier

Kriminalfortellingen har lang tradisjon som fjernsynsdrama. De fleste seriene som sendes på norsk fjernsyn, er amerikanske eller britiske. Heltene er ofte politietterforskere, men det kan også være journalister eller advokater. Noen hevder at populære advokatserier har ført til økt interesse for jusstudiet blant ungdom.

I dag blir det også produsert mange skandinaviske kriminalserier, som de svenske seriene om Beck og Wallander, og de tilsvarende danske seriene Broen og Anna Pihl. Eksempel på norske produksjoner er Taxi og Grønland. Skandinaviske serier er ofte samfunnskritiske. I amerikanske serier var det lenge tabu å ta opp politiske eller moralske spørsmål som kunne tolkes som innlegg i samfunnsdebatten. Dette har endret seg de siste årene.

Skandinaviske TV-serier er ulike britiske og amerikanske kriminalserier også når det gjelder dramaturgi og persongalleri. Amerikanske serier er preget av action, mens skandinavisk krim er mer opptatt av psykologi. Vi blir kjent med hovedpersonene både i profesjonell og privat sammenheng. Problemer på hjemmebane og vanskelige relasjoner til kolleger er sidekonflikter som appellerer til et skandinavisk publikum.

Komedier

Fjernsynskomedier er preget av slapstickhumor og situasjonskomikk, basert på morsomme replikker og komiske karakterer. Seriene opererer ofte med et begrenset og fast persongalleri, og noen få innendørsscener som er billige å produsere og lette å gjenbruke. Eksempel på norskproduserte komiserier er Karl & Co, Alt for Norge, Borettslaget, Hos Martin og Lillyhammer. Standup-komedier, som Seinfeld, Frazier og norskproduserte Dag, er en egen undersjanger.

Fantasy

Fantasy er en populær sjanger, også på fjernsyn. Serier som Game of Thrones og The Legend of the Seeker tar utgangspunkt i populære romaner. 90-tallsseriene X-files og Twin Peaks bidro mye til utviklingen av denne TV-sjangeren. En serie som True Blood har blitt karakterisert som en lek med sjangerkonvensjoner og kan delvis oppfattes som ren sjangerparodi. Fortellinger om vampyrer og andre overnaturlige fenomener er også populære på TV (Twilight, True Blood og Walking Dead).

simpsons på frimerker

Satire i tegneserieform

Animasjonsseriene Simpsons og South Park kommenterer aktuelle begivenheter på en samfunnskritisk måte. Muligens er det mer akseptabelt når budskapet framføres av tegnseriefigurer? Flere episoder har likevel blitt trukket tilbake i USA.

De siste årene har det dukket opp en ny form for TV-satire på nett og mobil. VGTV har hatt stor suksess med Fanthomas-serien, Oslogirls og Sex og SingelSiv. Andre mediehus har brukt samme oppskrift, for eksempel Dagblad-TVs Jomfru i nød.