Fagstoff

Føljetonger og serier

Publisert: 04.09.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk logo  

Huskelappen

Føljetonger er lange historier som strekker seg over flere episoder. 

 

Serier inneholder mange korte historier.  Hver episode har en slutt.

 

Ressurser

Frid Ingulstad er en av Norges mestselgende forfattere. Hun skriver serielitteratur. 

Kriminaleføljetonger på radio var populær underholdning på 1950- og 60-tallet. 

Til fordypning

Les mer om medietekster, sjangrer og medieanalyse i boka Medievitenskap 2 (Peter Larsen og Liv Hausken, Fagbokforlaget).

 

Føljetonger

Mediefortellinger kan deles i to hovedgrupper – føljetonger og serier. Føljetongen er betegnelsen på den lange historien der konflikten utvikler seg gjennom flere episoder mot en endelig slutt. For å sikre seg at mottakerne ikke mister interessen, slutter hver episode med en såkalt cliffhanger.

De første føljetongene ble trykt i franske aviser tidlig på 1800-tallet. Sjangeren ble raskt populær. Senere overtok ukebladene tradisjonen med fortsettelsesfortellinger. I radioens glansdager satt folk klistret til radioapparatet for å få med seg alle episodene i føljetonger som God aften, mitt navn er Cox og Dicki Dick Dickens. I dag er føljetonger mest vanlig på TV.

Serier

I serien har hver episode en slutt. Et lite antall hovedpersoner går igjen fra episode til episode, men ellers er persongalleriet og konfliktene nye. Hovedpersonen i serien har lite eller ingen erindring om hva som har skjedd tidligere. Serien følger ofte et fast mønster. Den er derfor både raskere og rimeligere å produsere enn føljetongen.

Såpeserier eller såpeoperaen er en mellomting mellom serie og føljetong. Det er en viss sammenheng fra episode til episode, men såpeserien skiller seg fra føljetongen ved at den aldri tar slutt. Den fortsetter helt til publikum går lei, eller skuespillerne slutter.

Selv om disse sjangerbetegnelsene i dag stort sett brukes om TV-underholdning, er denne måten å inndele medietekster på også brukbar når vi analyserer andre medietekster. I underkapittelet Avistekster og avisanalyse finner du en analyse av Valla-saken som føljetong i nyhetsmedia.

Relatert innhold