Aktualitet

Kon-Tiki som dokumentar og spillefilm

Publisert: 22.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Kon-Tiki

grafikk sjøreiseKlikk på bildet for å se en større versjon. 

Se innslag i NRK fra
50-årsjubileet 1997.

 

Balsafåten Kon-TikiBalsafåten Kon-Tiki er i dag utstilt på museum på Bygdøy i Oslo. 

Kon-Tiki-museets artikkel om Thor Heyerdahl 

 

Intervju med Thor Heyerdahl etter Ra II-ekspedisjonen:

Thor Heyerdahl om Ra II-ekspedisjonen (NB! Video i wmv-format)

 

Filmene

Kon-Tiki 1950 

 

Manusforfatter Petter SkavlandPetter Skavlan har skrevet manus til den nye spillefilmen Kon-Tiki. 

Filmweb om Kon-Tiki (2012) 

 

 

 

 

Kon-Tiki-ekspedisjonen

I 1947 dro eventyreren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl ut på en vågal sjøreise med balsaflåten Kon-Tiki fra Peru til Polynesia. Hensikten med ekspedisjonen var å bevise at befolkningen på øyene i Polynesia opprinnelig kom fra Sør-Amerika.

Mannskapet på Kon-Tiki i 1947Mannskapet på Kon-Tiki i 1947. Fra venstre: Thor Heyerdahl, Bengt Danielsson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger, Knut Magne Haugland.

Mannskapet på flåten besto av nordmennene Herman Watzinger, Knut Haugland, Torstein Raaby og Erik Hesselberg, og svensken Bengt Danielsson. Etter 101 dager, og etter å ha tilbakelagt en havstrekning på 8000 kilometer, drev flåten i land på atollen Raroia i Tuamotu-arkipelet.

Oscarbelønt dokumentarfilm

Thor Heyerdahl laget selv en dokumentarfilm om ekspedisjonen, der han inntok rollen både som regissør og "skuespiller". Filmen ble faktisk til mens flåten var underveis. Filmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen fikk Oscar som beste dokumentarfilm i 1951, selv om mange har påpekt at det filmatiske håndverket er relativt amatørmessig.

Norsk storsatsing

24. august 2012 hadde en ny Kon-Tiki-film premiere. Spillefilmen Kon-Tiki er en av de største filmsatsningene i Norge noensinne. Opptakene er gjort i seks ulike land.

Skuespillere Kon-TikiSkuespillerne som utgjør mannskapet i spillefilmen om Kon-Tiki. Fra v.: Jakob Oftebro (Torstein Raaby), Tobias Santelmann (Knut Haugland), Anders Baasmo Christiansen (Herman Watzinger), Gustaf Skarsgård (Bengt Danielsson), Pål Sverre Valheim Hagen (Thor Heyerdahl) og Odd-Magnus Williamson (Erik Hesselberg). 

Filmen er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg. Petter Skavlan har skrevet manuset, og filmen er produsert av Aage Aaberge. I hovedrollene opptrer Pål Sverre Hagen, Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelman og Jakob Oftebro. Thor Heyerdahls sønn, Thor Heyerdahl jr., har vært konsulent for filmen.

Fra dokumentar til spillefilm

I Heyerdahls gamle dokumentarfilm blir sjøreisen beskrevet på en nokså tørr og nøktern måte. Spillefilmen er en dramatisert versjon av det som faktisk hendte, og langt mer actionbasert. Dramatiske hendelser er forsterket ved hjelp av moderne digital filmteknikk.

– Kon-Tiki er et glossy, havblått og ganske intenst guttedrama med skumle haier og smittsom eventyrlyst. Kon-Tiki anno 2012 er herlig og hemningsløst hollywoodsk, skriver filmanmelder Mikael Godø i Dagbladet.

Men det er forholdet mellom personer i Heyerdahls familie og mellom mennene på flåten som driver handlingene framover. Heyerdahl er eventyreren som trosser alle andre hensyn for å bevise at det er han som har rett. Fra Kon-Tiki-ekspedisjonen kommer ingen umerket tilbake. Den setter sine spor i sinnet til alle som på en eller annen måte er involvert.

Blandet kritikk

Filmen har fått kritikk for å gi navngitte, historiske personer helt andre egenskaper enn de de faktisk hadde. Andre filmkritikere peker på at filmen ikke går dypt nok i sine personskildringer. Vegard Larsen, journalist fra Filmbonanza, mener at filmen er altfor handlingsdrevet. – Jeg savner mer dybde, og da tenker jeg ikke på havet! Det er spenninger imellom de på flåten, men filmskaperne borer ikke nok i det, sier han til VG Nett.

Oppgaver