Fagstoff

Pressefrihet, veien til demokrati

Publisert: 15.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Ut i verden MIK-logo  

Huskelappen

Siden 1962 har Myanmar (Burma) vært et lukket diktatur uten pressefrihet.

 

Democratic Voice of Burma er en uavhengig mediekanal som sender radio- og TV-sendinger til det burmesiske folk fra Oslo.

 

I dag er det krefter i Myanmar som arbeider for et mer demokratisk styresett.

 

Ressurser

Aung San Suu KyiAung San Suu Kyi er symbolet for alle som kjemper for demokrati i Myanmar. Hun fikk Nobels fredspris i 1991.

 

Democratic Voice of Burma 

 

Burma VJ

Filmen Burma VJ ble i 2009 nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Filmskaperen Anders Østergaard gir oss et innblikk i livene til burmesiske videojournalister.

 

Med fare for eget liv og helse lager de reportasjer om forholdene i sitt eget lukkede land. Materialet blir smuglet ut av landet og kringkastet via satellitt tilbake til det burmesiske folk.


Les mer og se smakebiter fra filmen på nettstedet Burma VJ .

 

Democratic Voice of Burma

– Innbyggerne i et land uten pressefrihet opplever seg selv som blinde og døve, sier Aya Chan Naing i reportasjen ovenfor. Han er sjefredaktør i den uavhengige radiokanalen Democratic Voice of Burma, som er en viktig brikke i demokratiseringsprosessen i Myanmar.

Radiokanalen Democratic Voice of Burma startet i enkle lokaler i Oslo i 1992. Informasjon og radioopptak ble smuglet ut av hjemlandet og kringkastet fra Norge via satellitt og kortbølgesendere. Fra og med 2005 har redaksjonen også overført TV-sendinger til hjemlandet via Internett.

Et lukket diktatur

Burma, eller Myanmar som landet i dag offisielt heter, innførte pressefrihet i 1949. Men da militærjuntaen overtok makten i 1962, ble alle medier underlagt staten. Journalister som formildet informasjon myndighetene ikke likte, ble kastet i fengsel. I mange år var Myanmar et av verdens mest lukkede diktaturer.

Myanmar består av mange ulike folkegrupper som delvis er i konflikt med hverandre. Men i vår del av verden har fokuset vært rettet mot kampen mellom myndighetene og opposisjonen. En uredd talskvinne for opposisjonen er Aung San Suu Kyi. Hun har sittet fengslet i mange år og mottok i 1991 Nobelprisen for sitt ikke-voldelige opprør mot diktaturet.

Demokratiseringsprosessen i gang

I dag er demokratiseringsprosessen i Myanmar i forsiktig utvikling. Da Aun San Suu Kyi besøkte Norge i 2012 for å holde sitt Nobel-foredrag, lovte Myanmars viseinformasjonsminister at det i løpet av kort tid vil bli innført pressefrihet i Myanmar, slik at Democratic Voice of Burma etter hvert kan etablere seg i sitt eget hjemland.

Sjefredaktør for Democratic Voice of Burma, Aya Chan Naing, mener at pressefrihet vil være svært viktig for demokratiseringen i Myanmar.
– Det vi trenger i landet vårt, er meningsmangfold og mediekritikk, sier han til nrk.no.

Burma VJ

Dokumentaren Burma VJ viser arbeidsforholdene for journalister i Myanmar under diktaturet. Her kan du se de fire første minuttene av den prisbelønte dokumentaren.
Klipp fra dokumentaren Burma VJ
Opphavsmann: 2008 Magic Hour Films i samproduksjon med WG Film / Mediamente / Kamoli Films
Leverandør: Mediamente AS
 

Oppgaver

Generelt